Strona główna Zdrowie Te słynne kostki rosołowe są trujące!

Te słynne kostki rosołowe są trujące!

Prawie wszyscy przygotowując zupę stosuje popularne kostki rosołowe, gdyż są uważane za zdrowe i bezpieczne do spożycia, ale nikt nie jest świadomy, że ich stosowanie jest bardzo szkodliwe ze względu na obecność pojedynczego składnika – glutaminian sodu.

Glutaminian sodu jest dodatkiem chemicznym stosowanym w różnych produktach spożywczych, może on mieć negatywny wpływ na nasz organizm i powodować tachykardię, alergie skórne, bóle głowy, nieregularne bicie serca, zawroty głowy, depresję i wymioty.

Używanie przypraw zawierających ten składnik może zagrażać naszemu życiu – glutaminian sodu stymuluje produkcję acetylocholiny w układzie wydzielania wewnętrznego co przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania glukozy i może prowadzić do chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera oraz  zwiększenia masy ciała.

Glutaminian sodu dodawany do kostek rosołowych ma za zadanie nadania im silnego zapachu i smaku dlatego tak często jest stosowany w przygotowaniu zup, jest obecny w prawie wszystkich przetworzonych produktach spożywczych, zwłaszcza w kostkach bulionowych i przyprawach.

Glutaminian sodu bezpośrednio wpływa na funkcje neurologiczne podwzgórza i sprawia, że chcemy jeść więcej i więcej. Oprócz tego, że jest to niezdrowe sprawia, że jest to świetny chwyt marketingowy, który przyczynia się do tego, że chcemy ciągle kupować większe ilości żywności.

W celu uniknięcia problemów zdrowotnych związanych z kostkami rosołowymi trzeba jak najszybciej zaprzestać ich używania.

Lepszym rozwiązaniem i bezpieczniejszym jest zanurzenie kilka świeżych naturalnych przypraw w oliwie z oliwek i zamrożenie ich w tackach w postaci kostek lodu i kiedy będziesz potrzebować środków aromatyzujących na przykład podczas przygotowywania zupy po prostu weź kostkę i dodaj ją do wywaru. Ta opcja jest o wiele zdrowsza!

POLEĆ TEN ARTYKUŁ ZNAJOMYM

zobacz także


loading...
loading...

Wszystkie informacje zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny, a stosowanie ich w praktyce powinno za każdym razem być konsultowane z lekarzem specjalistą.

Ludzie używają imbir od czasów starożytnych szczególne zastosowanie ma on w leczeniu przeziębienia i grypy. Na szczęście w dzisiejszych czasach imbir ma jeszcze więcej zastosowań...
Imbir jest zwykle używany jako przyprawa w różnych potrawach i posiłkach. Jednak w wielu krajach na świecie ludzie również używają w celu wyeliminowania różnych stanów...
Czosnek zawiera środek dezynfekujący organizm, ma właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, które są porównywalne do najlepszych antybiotyków, dodatkowo kiedy będziesz go spożywać na pusty żołądek efekt będzie znacznie silniejszy! Czosnek bardzo...
Zdrowe odżywianie jest niezbędne, aby zapobiegać chorobom stawów lub je wręcz poprawić. Czytaj dalej, aby odkryć najlepsze i najgorsze pokarmy dla twoich stawów! Przestrzeganie zdrowej...
Niedokrwistość wiąże się ze zmniejszeniem stężenia hemoglobiny we krwi. Może to być spowodowane niedoborem żelaza lub może być objawem zaburzenia zdrowia. Może powodować objawy takie jak zmęczenie,...