Te słynne kostki rosołowe są trujące!

Prawie wszyscy przygotowując zupę stosuje popularne kostki rosołowe, gdyż są uważane za zdrowe i bezpieczne do spożycia, ale nikt nie jest świadomy, że ich stosowanie jest bardzo szkodliwe ze względu na obecność pojedynczego składnika – glutaminian sodu.

Glutaminian sodu jest dodatkiem chemicznym stosowanym w różnych produktach spożywczych, może on mieć negatywny wpływ na nasz organizm i powodować tachykardię, alergie skórne, bóle głowy, nieregularne bicie serca, zawroty głowy, depresję i wymioty.

Używanie przypraw zawierających ten składnik może zagrażać naszemu życiu – glutaminian sodu stymuluje produkcję acetylocholiny w układzie wydzielania wewnętrznego co przyczynia się do zmniejszenia wchłaniania glukozy i może prowadzić do chorób neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera oraz  zwiększenia masy ciała.

Glutaminian sodu dodawany do kostek rosołowych ma za zadanie nadania im silnego zapachu i smaku dlatego tak często jest stosowany w przygotowaniu zup, jest obecny w prawie wszystkich przetworzonych produktach spożywczych, zwłaszcza w kostkach bulionowych i przyprawach.

Glutaminian sodu bezpośrednio wpływa na funkcje neurologiczne podwzgórza i sprawia, że chcemy jeść więcej i więcej. Oprócz tego, że jest to niezdrowe sprawia, że jest to świetny chwyt marketingowy, który przyczynia się do tego, że chcemy ciągle kupować większe ilości żywności.

W celu uniknięcia problemów zdrowotnych związanych z kostkami rosołowymi trzeba jak najszybciej zaprzestać ich używania.

Lepszym rozwiązaniem i bezpieczniejszym jest zanurzenie kilka świeżych naturalnych przypraw w oliwie z oliwek i zamrożenie ich w tackach w postaci kostek lodu i kiedy będziesz potrzebować środków aromatyzujących na przykład podczas przygotowywania zupy po prostu weź kostkę i dodaj ją do wywaru. Ta opcja jest o wiele zdrowsza!


loading...
loading...

TOP ARTYKUŁY