Ten egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym smaku po przekrojeniu przypomina pięcioramienną gwiazdę. Dzięki temu stanowi bardzo efektowną dekorację drinków czy ciast, ale może być również świetnym surowcem do produkcji domowego dżemu oraz dodatkiem do wielu innych potraw.
Kryje w sobie sporo cennych składników.
Poznaj tylko niektóre z niesamowitych korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania tego owocu:
Reguluje nadciśnienie
Zawiera znikome ilości sodu i dodatkowo ma w sobie duże ilości potasu, który reguluje ciśnienie krwi. Regularne spożywanie tego owocu leczy nadciśnienie.
Ze względu na dużą zawartość błonnika karambola sprzyja zdrowiu serca i obniża poziom złego cholesterolu. Zły cholesterol prowadzi do zatkania tętnic, a tym samym powoduje zawał serca. Z drugiej strony spożywanie gwiazdowego owocu zwiększa poziom dobrego cholesterolu HDL.
Wzmacnia układ odpornościowy
Ten owoc jest bogaty w witaminę C, która wzmacnia odporność i zapobiega różnym chorobom wirusowym, takim jak przeziębienia, grypa.
Poprawia sen i leczy bezsenność
Magnez jest niezwykle pomocny w przypadku bezsenności i zaburzeń snu, a owoce karamboli zawierają wysoką ilość tego minerału. Stąd jej spożywanie pomoże Ci poprawić sen i uzyskać odpowiedni odpoczynek.
Pomaga w trawieniu
Błonnik poprawia trawienie, oczyszcza jelita i walczy z zaparciami. Jedzenie tego owocu po obfitych posiłkach poprawi trawienie.
Korzystne dla skóry
Ten owoc sprzyja zdrowiu skóry ze względu na wysoką zawartość flawonoidów. Zapobiega to także chorobom, takim jak atopowe zapalenie skóry i łuszczyca, pomaga także w walce z trądzikiem.
Prawidłowy rozwój płodu
Karambola jest bogata w kwas foliowy i witaminę B9, co pozytywnie wpływa na rozwój płodu. Kwas foliowy jest niezbędny podczas pierwszych miesięcy ciąży i jest niezbędny do prawidłowego rozwoju cewy nerwowej i mózgu niemowlęcia.
Jego regularne konsumowanie po porodzie wspomaga wytwarzanie mleka u matki.
Kontrola cukrzycy
Ten owoc jest niesamowity dla diabetyków, ponieważ ma niską zawartość cukru. Ponadto błonnik w nim zawarty wyrównuje poziom cukru we krwi w ciągu dnia, unikniesz szybkiego wchłaniania glukozy z jelita.
Ma działanie przeciwbakteryjne
Badania wykazały, że owoc ten skutecznie zwalcza zakażenia wywołane przez E. coli, takie jak Staphylococcus aureus, Salmonella i Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella.
Poprawia zdrowie oczu
Ponieważ jest bogaty w witaminę A, owoc ten poprawia stan zdrowia oczu.
Uwaga:
Pomimo wielu korzyści dla zdrowia, owoc nie może być spożywany w przypadku chorób nerek, dializy nerek lub niewydolności nerek.