Sok z buraków to nadchodzący trend zdrowotny. Sok z buraków ma wiele zalet, w tym obniża ciśnienie krwi, zapobiega nowotworom, wspomaga wątrobę i wiele innych.
Od dawna wiadomo, że burak jest bogaty w witaminę C, multiwitaminę, która nie tylko nadaje sokowi pozytywne właściwości, ale także zapobiega infekcjom.
Witamina C jest najsilniejszym przeciwutleniaczem ze wszystkich i wiadomo, że jest ważna w wielu reakcjach biochemicznych i poprawia zdrowie układu odpornościowego.
Sok z buraków jest integralną częścią zbilansowanej diety i jest również polecany przez lekarzy i dietetyków na całym świecie.
Czy warto pić sok z buraka każdego dnia?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: tak!
Sok z buraków to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi całej gamy składników odżywczych, które mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, cholesterolu LDL i trójglicerydów.
Ponadto sok z buraków jest doskonałym źródłem żelaza, które może pomóc w zapobieganiu anemii.
Sok z buraka – właściwości zdrowotne
Sok z buraków jest doskonałym źródłem azotanów, które w organizmie są przekształcane w tlenek azotu. To cząsteczka, która rozkurcza naczynia krwionośne, poprawia przepływ krwi i umożliwia lepsze dostarczanie tlenu do komórek.
Tlenek azotu jest potrzebny do utrzymania dobrego stanu układu krążenia, ponieważ pomaga zapobiegać miażdżycy i wysokiemu ciśnieniu krwi.
Sok z buraków ma również wiele innych zalet! Wykazano, że zmniejsza zmęczenie powysiłkowe, poprawia funkcje poznawcze u osób z demencją, poprawia gojenie się ran, a nawet zmniejsza ryzyko raka.
Domowy przepis na sok z buraka
Składniki:
- 2-3 buraki
- jabłko, marchew lub inny owoc/warzywo
Przygotowanie:
Umyj i obierz od dwóch do trzech buraków, dodaj je do sokowirówki i dodaj jabłko lub inny owoc/warzywa, aby sok był mniej mdły.