Czy wiesz, że kapusta jest jednym z najzdrowszych pokarmów na Ziemi? Zgadza się! To niesamowite, ile korzyści zdrowotnych uzyskasz, spożywając surową kapustę, a nawet lepsze jeżeli będzie to sok z kapusty przygotowany zgodnie z przepisem zawartym w tym poście.
Pomoże na przykład zapobiegać chorobom serca, wrzodom żołądka i zapaleniu stawów. Ponadto pomoże ci obniżyć zły cholesterol, leczyć stany zapalne skóry, zaburzenia trawienne itp.
Dlatego uważamy, że najwyższy czas odkryć niesamowitą moc związków kapusty w odniesieniu do twojego zdrowia. Oto przepis, który pomoże Ci uzyskać maksymalne korzyści z tego warzywa.
Przepis na sok z zielonej kapusty
Wymagane składniki
½ główki surowej kapusty
1 ogórek
2 liście aloesu (lub szklanka soku z aloesu)
½ szklanki mięty pieprzowej
kawałek imbiru
Przygotowanie
Wymieszaj składniki w sokowirówce warzywnej i natychmiast wypij sok.
Korzyści zdrowotne wynikające z surowego soku z kapusty
1. Piękna skóra
Dzięki zawartości witaminy A, witaminy C, witaminy E, przeciwutleniaczy i glukozynolanów w kapuście picie tego surowego soku poprawi cerę. Pomoże również w leczeniu trądziku, suchej skóry, a także opóźni przedwczesne starzenie się.
2. Oczyszczanie ciała
Naturalne związki występujące w kapuście, zwane glukozynolanami pomagają eliminować substancje chemiczne, które mogą powodować uszkodzenie ciała.
3. Pomaga w odchudzaniu
Ten sok poprawi trawienie i pomoże oczyścić górny obszar jelita. To z kolei przyspieszy proces odchudzania. Jeśli więc chcesz stracić trochę dodatkowych kilogramów, włącz surowy sok z kapusty do swojego codziennego menu.
4. Zapobiega rakowi
Twoje ciało przekształca glukozynolany znajdujące się w kapuście w izotiocyjaniany, które zapewniają wyjątkowe działanie zapobiegające rakowi. Z tego powodu mówi się, że kapusta chroni przed rakiem prostaty, pęcherza i jelita grubego.
5. Zapobiega chorobom serca
Selen zawarty w soku z kapusty chroni przed chorobami serca. Co więcej, zawartość kwasów tłuszczowych Omega-3 pomaga zapobiegać wysokiemu ciśnieniu krwi, chorobom sercowo-naczyniowym i udarowi mózgu.
6. Chroni przed zapaleniem stawów
Oprócz zapobiegania chorobom serca, zawartość selenu w kapuście pomaga zwalczać i zapobiegać objawom zapalenia stawów.
7. Zapobiega wrzodom żołądka
Kapusta zawiera tak zwaną witaminę U, enzym znany jako S-metylometionina. Enzym ten sprawia, że żołądek jest odporny na wrzody poprzez wzmocnienie błony śluzowej żołądka.
8. Leczy zaburzenia trawienne
Picie surowego soku z kapusty może znacznie poprawić trawienie. W rzeczywistości to warzywo jest szczególnie znane z tych szczególnych korzyści zdrowotnych. Kwas mlekowy pomaga zniszczyć szkodliwe bakterie w okrężnicy.
9. Obniża poziomy złego cholesterolu
Dzięki wysokiemu poziomowi kwasów tłuszczowych Omega-3 w kapuście picie surowego soku z kapusty może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu lub lipoprotein o niskiej gęstości (LDL).
10. Leczy zapalenie skóry
Aminokwasy znajdujące się w soku z kapusty stanowią idealne domowe lekarstwo na stany zapalne skóry.
Biorąc to wszystko pod uwagę możemy tylko zalecić przygotowanie tego soku z zielonej kapusty, aby doświadczyć tych i wielu innych niesamowitych korzyści zdrowotnych.