Jak spalić tłuszcz i kontrolować cholesterol z pomocą wody z bakłażana
Oceń ten post

Kontrolowanie wagi i poziomu cholesterolu stało się priorytetem dla setek ludzi, którzy są świadomi negatywnych skutków jakie mogą one mieć na twoje zdrowie.

Jak spalić tłuszcz i kontrolować cholesterol z pomocą wody z bakłażana

Poza prostą estetyką nagromadzenie się tłuszczu w ciele może prowadzić do chronicznych problemów, takich jak choroby serca, cukrzyca i ból stawów.

Dzięki temu specjaliści od zdrowia i żywienia zaczęli polecać serię zdrowych nawyków i środków, które mogą poprawić Twój styl życia.

Ujawnili także serię „sztuczek”, które dzięki wartości odżywczej stanowią zdrową alternatywę, która ułatwia utratę tych kilogramów.

Woda z bakłażana jest jedną z takich naturalnych opcji, która ułatwia zarówno oczyszczanie krwi, jak i utratę wagi.

Ten napój jest bogaty w błonnik i przeciwutleniacze, które wyzwalają organizm, aby spalić więcej kalorii i wyeliminować szkodliwe lipidy.

Regularne spożywanie jest doskonałym uzupełnieniem diety, szczególnie dla osób, które mają trudności z utratą wagi.



Jakie są zalety wody z bakłażana?

Jedną z głównych zalet tego warzywa, jeśli chodzi o spalanie tłuszczu, jest fakt, że zawiera on wiele składników odżywczych i bardzo mało kalorii.

Znacząca zawartość wody daje efekt moczopędny, który zwalcza retencję płynów i stany zapalne.

Dzięki zawartości witaminy E, silnego przeciwutleniacza, woda z bakłażana poprawia krążenie i zmniejsza ryzyko chorób serca.

Jest bogaty w potas i sód, dwa minerały, które we właściwych ilościach mogą poprawić zdrowie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego.

Spożywanie wody z bakłażana promuje także detoksykację twojego ciała, poprawiając jednocześnie funkcję metaboliczną i kontrolując poziom cukru we krwi.

Zawartość błonnika poprawia ruchy jelit i zapobiega problemom, takim jak zaparcia i gazy.

Kolejną cechą, o której nie należy zapominać, jest fakt, że bakłażan stymuluje produkcję żółci i wspomaga zdrowie wątroby, chroniąc ten organ przed nadmierną zawartością tłuszczu.

Jest uważany za świetny suplement dla osób cierpiących na niedokrwistość i problemy układu odpornościowego, ponieważ zapewnia zdrowe ilości magnezu i żelaza.

Jak zrobić wodę z bakłażana do spalania tłuszczu i kontroli cholesterolu?

Kiedy przygotowujesz i spożywasz wodę z bakłażana, nie tylko będziesz zdrowszy i schudniesz, ale będziesz mieć więcej energii, aby twoje ciało przechodziło wszystkie zadania twojego codziennego życia.

Kolejną zaletą, o której jeszcze nie wspomnieliśmy, jest to, że jest to bardzo łatwy do przygotowania napój, a także jest niedrogi, ponieważ składniki są w przystępnej cenie.

Składniki

  • 1 średni bakłażan
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 litr wody
  • 1 szklany pojemnik

Przygotowanie

  • Najpierw należy umyć bakłażan odrobiną octu jabłkowego lub sody oczyszczonej.
  • Następnie pokroić na kilka kostek grubości mniej więcej jednego centymetra.
  • Umieść te kostki w szklanym pojemniku i dodaj litr wody.
  • Wyciśnij sok z jednej cytryny i dodaj do pojemnika.
  • Przechowuj ten napój w lodówce.


Spożywanie

  • Aby promować detoks powinieneś pić to przez siedem dni z rzędu, każdego miesiąca.
  • Możesz go również spożywać trzy razy w tygodniu lub gdy masz silną potrzebę jedzenia czegoś.
  • Litr wody należy podzielić na kilka filiżanek dziennie (na przykład jedna filiżanka przed każdym posiłkiem).

Aby osiągnąć najlepsze wyniki w kontrolowaniu masy ciała, warto zwiększyć spożycie owoców i warzyw oraz ograniczyć spożycie tłuszczów.

Postępując zgodnie z tymi prostymi wskazówkami możesz stracić kilka centymetrów w ciągu kilku tygodni. Należy jednak pamiętać, że metabolizm wszystkich osób działa inaczej i u niektórych osób może to potrwać dłużej.

Bakłażana nie należy spożywać na surowo w dużych ilościach, ponieważ zawiera alkaloid znany jako solanina, który powoduje wymioty i biegunkę. Nie ma się czego obawiać, jeśli spożyjesz zalecaną ilość.