Czym są nasiona Chia? Jest to szałwia hiszpańska, znana również jako Chia, gatunek rośliny kwitnącej rosnącej w środkowej i południowej części Meksyku i Gwatemali.
Chia w języku majów oznacza siła. Roślina ta jest już używana od czasów starożytnych jako pożywienie uzupełniające energię, szczególnie wśród posłańców.
Dlaczego warto jeść nasiona Chia?
Nasiona Chia zawierają:
-
- 2 razy więcej białka niż inne nasiona lub ziarna
- 5 razy więcej wapnia niż jest w mleku, a także bor, który jest mikroelement pomagającym transfer wapnia w kościach
- 2 razy więcej ilość potasu niż banany
- 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż borówki
- 3 razy więcej żelaza niż szpinak
- Dużą ilością kwasów omega 3 i omega 6.
Są one doskonałym źródłem białka, zapewniając wszystkie niezbędne aminokwasy w łatwo przyswajalnej formie.
Nasiona chia są silnie hydrofilowe, co oznacza, że bardzo dobrze absorbują wodę i tworzą żel. Mogą one zwiększać 9-12 razy swoją wagę w wodzie.
Przeciwutleniacze
Nasiona Chia są bogate w przeciwutleniacze. Można je przechowywać w suchym miejscu przez 4-5 lat, a one nie stracą swojego smaku, zapachu i wartości odżywczych. Jest idealnym substytutem lnu.
Łagodny smak
Nasiona Chia mają łagodny i przyjemny smak. Mogą być łatwo łączone z innymi składnikami żywnościowymi bez zmiany smaku . Mogą być dodawane do chleba z masłem, sosów, deserów, koktajli.
Odchudzanie
Po dodaniu do pożywienia, nasiona chia mają zdolność do wypierania kalorii i tłuszczu, bez zmiany smaku. W związku z tym, można zjeść posiłek zużywając połowę kalorii, które mogły zostać zjedzone.
Jakie są inne korzyści płynących z jedzenia nasion Chia?
- dostarczają energii
- zwiększają siłę
- wzmacniają wytrzymałość
- regulują poziom cukru we krwi
- wspomagają utratę wagi
- regulują trawienie
Wchłanianie cukru
Żel Chia tworzy fizyczną barierę między węglowodanami i enzymami trawiennymi, co spowalnia przemianę węglowodanów na cukier.
Wchłanianie i zatrzymywanie wody
Można przedłużyć nawilżenie organizmu i zatrzymać elektrolity, szczególnie podczas wydalania.
Lekkostrawne
Gdy namoczymy nasiona chia są one łatwo wchłaniane i trawione.
Usuwanie toksyn
Mogą one pomóc wyeliminować odpady nagromadzone w jelitach. Ponadto, mogą one promować regularne wypróżnienia.
Wszechstronność
Nasiona chia są używane w wielu recepturach. Można ich używać w dressingach do sałatek, koktajlach, ciasteczkach, krakersach, lodach, sokach itp.
Jakie warunki medyczne mogą pomóc złagodzić nasiona Chia?
- utrata masy ciała
- warunki tarczycy
- cukrzyca
- hipoglikemia
- Nietolerancja glutenu
- IBS
- refluks
- obniża poziom cholesterolu