Strona główna Zdrowie Spożywaj te nasiona codziennie, przyśpiesz metabolizm

Spożywaj te nasiona codziennie, przyśpiesz metabolizm

Czym są nasiona Chia? Jest to szałwia hiszpańska, znana również jako Chia, gatunek rośliny kwitnącej rosnącej  w środkowej i południowej części Meksyku i Gwatemali.

Chia w języku majów oznacza siła. Roślina ta jest już używana od czasów starożytnych jako pożywienie uzupełniające energię, szczególnie wśród posłańców.

Dlaczego warto jeść nasiona Chia?

Nasiona Chia zawierają:

    • 2 razy więcej białka niż inne nasiona lub ziarna
    • 5 razy więcej wapnia niż jest w mleku, a także bor, który jest mikroelement pomagającym transfer wapnia w kościach
    • 2 razy więcej ilość potasu niż banany
  • 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż borówki
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • Dużą ilością kwasów omega 3 i omega 6.

Są one doskonałym źródłem białka, zapewniając wszystkie niezbędne aminokwasy w łatwo przyswajalnej formie.

Nasiona chia są silnie hydrofilowe, co oznacza, że bardzo dobrze absorbują wodę i tworzą żel. Mogą one zwiększać 9-12 razy swoją wagę w wodzie.

Przeciwutleniacze

Nasiona Chia są bogate w przeciwutleniacze. Można je przechowywać w suchym miejscu przez 4-5 lat, a one nie stracą swojego smaku, zapachu i wartości odżywczych. Jest idealnym substytutem lnu.

Łagodny smak

Nasiona Chia mają łagodny i przyjemny smak. Mogą być łatwo łączone z innymi składnikami żywnościowymi bez zmiany smaku . Mogą być dodawane do chleba z masłem, sosów, deserów, koktajli.

Odchudzanie

Po dodaniu do pożywienia, nasiona chia mają zdolność do wypierania kalorii i tłuszczu, bez zmiany smaku. W związku z tym, można zjeść posiłek zużywając połowę kalorii, które mogły zostać zjedzone.

Jakie są inne korzyści płynących z jedzenia nasion Chia?

  • dostarczają energii
  • zwiększają siłę
  • wzmacniają wytrzymałość
  • regulują poziom cukru we krwi
  • wspomagają utratę wagi
  • regulują trawienie

Wchłanianie cukru

Żel Chia tworzy fizyczną barierę między węglowodanami i enzymami trawiennymi, co spowalnia przemianę węglowodanów na cukier.

Wchłanianie i zatrzymywanie wody

Można przedłużyć nawilżenie organizmu i zatrzymać elektrolity, szczególnie podczas wydalania.

Lekkostrawne

Gdy namoczymy nasiona chia są one łatwo wchłaniane i trawione.

Usuwanie toksyn

Mogą one pomóc wyeliminować odpady nagromadzone w jelitach. Ponadto, mogą one promować regularne wypróżnienia.

Wszechstronność

Nasiona chia są używane w wielu recepturach. Można ich używać w dressingach do sałatek, koktajlach, ciasteczkach, krakersach, lodach, sokach itp.

Jakie warunki medyczne mogą pomóc złagodzić nasiona Chia?

  • utrata masy ciała
  • warunki tarczycy
  • cukrzyca
  • hipoglikemia
  • Nietolerancja glutenu
  • IBS
  • refluks
  • obniża poziom cholesterolu

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

Jak powiększyłam piersi o 2 rozmiary naturalną metodą w 1 miesiąc

A dodatkowo tą metodą uzyskałam naturalny efekt push-up. Coś jak implant, ale taki naturalny.

POPULARNE ARTYKUŁY