Strona głównaZdrowieSpożywaj te nasiona codziennie, przyśpiesz metabolizm

Spożywaj te nasiona codziennie, przyśpiesz metabolizm

Czym są nasiona Chia? Jest to szałwia hiszpańska, znana również jako Chia, gatunek rośliny kwitnącej rosnącej  w środkowej i południowej części Meksyku i Gwatemali.

Chia w języku majów oznacza siła. Roślina ta jest już używana od czasów starożytnych jako pożywienie uzupełniające energię, szczególnie wśród posłańców.

Dlaczego warto jeść nasiona Chia?

Nasiona Chia zawierają:

    • 2 razy więcej białka niż inne nasiona lub ziarna
    • 5 razy więcej wapnia niż jest w mleku, a także bor, który jest mikroelement pomagającym transfer wapnia w kościach
    • 2 razy więcej ilość potasu niż banany

  • 3 razy więcej przeciwutleniaczy niż borówki
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak
  • Dużą ilością kwasów omega 3 i omega 6.

Są one doskonałym źródłem białka, zapewniając wszystkie niezbędne aminokwasy w łatwo przyswajalnej formie.

Nasiona chia są silnie hydrofilowe, co oznacza, że bardzo dobrze absorbują wodę i tworzą żel. Mogą one zwiększać 9-12 razy swoją wagę w wodzie.

Przeciwutleniacze

Nasiona Chia są bogate w przeciwutleniacze. Można je przechowywać w suchym miejscu przez 4-5 lat, a one nie stracą swojego smaku, zapachu i wartości odżywczych. Jest idealnym substytutem lnu.

Łagodny smak

Nasiona Chia mają łagodny i przyjemny smak. Mogą być łatwo łączone z innymi składnikami żywnościowymi bez zmiany smaku . Mogą być dodawane do chleba z masłem, sosów, deserów, koktajli.

Odchudzanie

Po dodaniu do pożywienia, nasiona chia mają zdolność do wypierania kalorii i tłuszczu, bez zmiany smaku. W związku z tym, można zjeść posiłek zużywając połowę kalorii, które mogły zostać zjedzone.

Jakie są inne korzyści płynących z jedzenia nasion Chia?

  • dostarczają energii
  • zwiększają siłę
  • wzmacniają wytrzymałość
  • regulują poziom cukru we krwi
  • wspomagają utratę wagi
  • regulują trawienie

Wchłanianie cukru

Żel Chia tworzy fizyczną barierę między węglowodanami i enzymami trawiennymi, co spowalnia przemianę węglowodanów na cukier.

Wchłanianie i zatrzymywanie wody

Można przedłużyć nawilżenie organizmu i zatrzymać elektrolity, szczególnie podczas wydalania.

Lekkostrawne

Gdy namoczymy nasiona chia są one łatwo wchłaniane i trawione.

Usuwanie toksyn

Mogą one pomóc wyeliminować odpady nagromadzone w jelitach. Ponadto, mogą one promować regularne wypróżnienia.

Wszechstronność

Nasiona chia są używane w wielu recepturach. Można ich używać w dressingach do sałatek, koktajlach, ciasteczkach, krakersach, lodach, sokach itp.

Jakie warunki medyczne mogą pomóc złagodzić nasiona Chia?

  • utrata masy ciała
  • warunki tarczycy
  • cukrzyca
  • hipoglikemia
  • Nietolerancja glutenu
  • IBS
  • refluks
  • obniża poziom cholesterolu

Zobacz Też: