Połączenie cytryn i soli to przepis wywodzący się z kuchni indyjskiej i Afryki Północnej, ma on niesamowite korzyści.
Solone cytryny można dodać do soków, sałatek i dań mięsnych.
Składniki:
-4-6 cytryn
-1 łyżka soli morskiej na każdą cytrynę
-słój z zakrętką
Przygotowanie:
Cytryny należy dokładnie umyć i naciąć w taki sposób jak pokazano na powyższym obrazku, w nacięciach należy umieścić sól morską.
Na dnie słoika umieść trochę 2-3 łyżki soli oraz sok z 2 cytryn i włóż do niego wcześniej przygotowane cytryny i zalej letnią woda, aby wszystkie owoce były w niej zanóżone.
Zakręć słoik i odczekaj kilka dni, aż skórki cytryny zrobią się miękki, nie zapominając, aby codziennie przyciskać cytryny do dna, żeby każda z nich bardzo szczelnie do siebie przylegała.
Spożywanie:
Wyjmij cytrynę ze słoika dokładnie opłucz pod wodą, obierz skórkę, a resztę zmiksuj lub pokrój. Wszystko zależy od tego do czego chcesz je wykorzystać czy to do sałatki czy na przykład do napoju. Mogą one być przechowywane w lodówce przez okres 6 miesięcy.
Korzyści zdrowotne:
Kiszone cytryny to źródło witamin, soli mineralnych, a co najważniejsze są probiotykiem, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. W medycynie ajurwedyjskiej sok z kiszonych cytryn stosuje się na problemy trawienne.