Stare indiańskie lekarstwo – fermentowane cytryny

Połączenie cytryn i soli to przepis wywodzący się z kuchni indyjskiej i Afryki Północnej, ma on niesamowite korzyści.

Solone cytryny można dodać do soków, sałatek i dań mięsnych.

Składniki:

-4-6 cytryn

-1 łyżka soli morskiej na każdą cytrynę

-słój z zakrętką

Przygotowanie:

Cytryny należy dokładnie umyć i naciąć w taki sposób jak pokazano na powyższym obrazku, w nacięciach należy umieścić sól morską.

Na dnie słoika umieść trochę 2-3 łyżki soli oraz sok z 2 cytryn i włóż do niego wcześniej przygotowane cytryny i zalej letnią woda, aby wszystkie owoce były w niej zanóżone.

Zakręć słoik i odczekaj kilka dni, aż skórki cytryny zrobią się miękki, nie zapominając, aby codziennie przyciskać cytryny do dna, żeby każda z nich bardzo szczelnie do siebie przylegała.

Spożywanie:

Wyjmij cytrynę ze słoika dokładnie opłucz pod wodą, obierz skórkę, a resztę zmiksuj lub pokrój. Wszystko zależy od tego do czego chcesz je wykorzystać czy to do sałatki czy na przykład do napoju. Mogą one być przechowywane w lodówce przez okres 6 miesięcy.

Korzyści zdrowotne:

Kiszone cytryny to źródło witamin, soli mineralnych, a co najważniejsze są probiotykiem, który pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. W medycynie ajurwedyjskiej sok z kiszonych cytryn stosuje się na problemy trawienne.

Udostępnij ten artykuł znajomym

POPULARNE ARTYKUŁY

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Szczotkowanie języka pozytywnie wpływa na zdrowie

Szczotkowanie języka jest równie ważne jak mycie zębów. To właśnie na jego powierzchni najczęściej rozmnażają się bakterie, które są przyczyną nieświeżego oddechu, a co...

Chudnij bez ćwiczeń! Podczas siedzenia ten napój spala kalorie i topi złogi tłuszczu!

Ten przepis jest idealny dla wszystkich ludzi, którzy próbują stracić na wadze, ale nie mają wystarczająco dużo czasu na regularne rutynowe ćwiczenia albo nie...

Zalety spania z cebulą w skarpetkach

Czy kiedykolwiek wykorzystywaliście cebulę, aby zapobiec przeziębieniu? Jeśli nie, to prawdopodobnie przynajmniej o tym słyszałeś.Wszyscy są zaskoczeni, a nawet śmieją się, gdy po raz pierwszy...

NIE TYLKO DO PICIA: Jeśli chcesz wyglądać młodziej, wypróbuj tę maseczkę

Wiadomo, że piwo jest rzeczywiście dość zdrowe i jest również powszechnie stosowane do leczenia włosów.Jednak możesz nie wiedzieć, że możesz użyć go jako świetnej...

Nasiona jabłek i rak: co wielkie koncerny ukrywają przed tobą od lat

Czy mogę o coś zapytać - czy kiedykolwiek próbowałeś jeść nasiona jabłek? Nasiona moreli, gorzkie migdały czy pestki wiśni? Jeśli NIE, to prawdopodobnie martwisz...

Najsilniejszy antybiotyk – zabija wszelkie infekcje w organizmie

Przepis ten stosowano już w średniowieczu, czyli w czasach gdzie ludzie w codziennym życiu byli narażeni na różnego rodzaju choroby i epidemie. Ten naturalny lek...

Pij ten napój kiedy masz problemy z tarczycą i brakuje Ci jodu

Napój ten z powodzeniem leczy problemy powiązane z tarczycą w przypadku niedoboru jodu. Jedna dawka napoju dziennie szybko pomoże zapomnieć Ci o tym problemie.Składniki: - 1...

Co to jest mocznica? Jakie są jej objawy, przyczyny uremi?

Mocznica występuje, gdy uszkodzone są nerki. Toksyny lub odpady w organizmie, które zwykle są usuwane przez nerki wraz z moczem, trafiają do krwioobiegu. Te toksyny...

5 najlepszych naturalnych antybiotyków i jak ich używać

Chociaż antybiotyki nadal stanowią istotne wsparcie w medycynie, ostatnie badania wykazały, że przepisywanie ich w nadmiarze może być niebezpieczne dla zdrowia, a w rzeczywistości...

Papaja: korzyści zdrowotne, zastosowania i skutki uboczne

Papaja to egzotyczny i rzadki owoc, który jest obecnie dostępny przez większość czasu w roku. Możliwe korzyści zdrowotne wynikające z konsumpcji papai to zmniejszenie...