Chińczycy używają tego przepisu od pokoleń i jest to jedna z najważniejszych receptur chińskiej medycyny alternatywnej. Mikstura ta ma zdolność do obniżania poziomu cholesterolu i poprawy funkcji układu sercowo-naczyniowego.
Składniki:
– 1 litr wody przefiltrowanej
– 3 średnie organiczne cytryny
– 36 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Obierz czosnek i pokrój na duże kawałki. Umyj cytryny i mocz je w wodzie z odrobiną sody oczyszczonej przez godzinę. Następnie pokrój je w cienkie plasterki. W tym samym czasie podgrzej litr wody, dodając do niej czosnek i plastry cytryny, gotuj przez 15 minut na małym ogniu. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Po tym czasie zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia, umieść w lodówce i pozostaw na noc. Z samego rana odcedź mieszaninę.
Spożywanie:
50 ml trzy razy dziennie przed posiłkiem.