Suszone morele są bardzo smaczne, ale co najważniejsze mają wiele korzyści zdrowotnych. Są one wytwarzane przez specjalny proces suszenia, przez który woda z owoców odparowuje bez uszkodzenia lub zmniejszenia wartości odżywczych suszonych owoców.
Suszone morele zawierają: wapń, fosfor, potas, żelazo, witaminę A i witaminę C oraz magnez, który zmniejsza stres i reguluje trawienie, witamina B natomiast wzmacnia nerwy.
Ten owoc powinien być spożywany przez ludzi, którzy mają wysoki poziom cholesterolu.
Chronią serce i poprawiają krążenie krwi. Suszone morele zawierają duże ilości potasu, minerał, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich kości.
Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, co jest ważne dla osób z niedokrwistością.
Składniki:
– 200 g suszonych moreli
– 100 g suszonych śliwek
– 100 g orzechów włoskich
– 2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Suszone morele, śliwki i orzechy należy zmiksować, a następnie należy dodać miód i wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Powstałą mieszaninę przechowywać w lodówce.
Sposób spożywania:
Należy spożywać jedną łyżeczkę środka zaradczego przed śniadaniem i jeszcze jedną przed snem.
Ostrzeżenie: Nie należy przesadzać z konsumpcją, ponieważ może to powodować biegunkę, nie należy podawać dzieciom w wieku poniżej jednego roku życia. Ponadto środek może powodować alergię u dorosłych.