Suszone morele cuda dla zdrowia – wspieraj zdrowie kości, serca, itd.

Suszone morele są bardzo smaczne, ale co najważniejsze mają wiele korzyści zdrowotnych. Są one wytwarzane przez specjalny proces suszenia, przez który woda z owoców odparowuje bez uszkodzenia lub zmniejszenia wartości odżywczych suszonych owoców.

Suszone morele zawierają: wapń, fosfor, potas, żelazo, witaminę A i witaminę C oraz magnez, który zmniejsza stres i reguluje trawienie, witamina B natomiast wzmacnia nerwy. Ten owoc powinien być spożywany przez ludzi, którzy mają wysoki poziom cholesterolu.

Chronią serce i poprawiają krążenie krwi. Suszone morele zawierają duże ilości potasu, minerał, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie wszystkich kości. Witamina C ułatwia wchłanianie żelaza, co jest ważne dla osób z niedokrwistością.

Suszone morele chronią nas przed rakiem

Składniki:

– 200 g suszonych moreli
– 100 g suszonych śliwek
– 100 g orzechów włoskich
– 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania:

Suszone morele, śliwki i orzechy należy zmiksować, a następnie należy dodać miód i wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Powstałą mieszaninę przechowywać w lodówce.

Sposób spożywania:

Należy spożywać jedną łyżeczkę środka zaradczego przed śniadaniem i jeszcze jedną przed snem.
Ostrzeżenie: Nie należy przesadzać z konsumpcją, ponieważ może to powodować biegunkę, nie należy podawać dzieciom w wieku poniżej jednego roku życia. Ponadto środek może powodować alergię u dorosłych.

POPULARNE ARTYKUŁY

POPULARNE ARTYKUŁY


loading...
loading...

NAJNOWSZE ARTYKUŁY

Stwardnienie rozsiane: Objawy, przyczyny i leczenie

Stwardnienie rozsiane (MS) to potencjalnie upośledzająca choroba mózgu i rdzenia kręgowego (ośrodkowego układu nerwowego). W SM układ odpornościowy atakuje osłonkę ochronną (mielinę), która pokrywa włókna...

1 szklanka tego trunku rozpuści Twój tłuszcz brzuszny!

Utrata wagi może być sporym wyzwaniem. Chociaż 30% osób decyduje się na utratę wagi w ramach postanowień noworocznych, około 75% z nich pozostanie przy...

Herbata imbirowa: zabija komórki nowotworowe, rozpuszcza kamienie nerkowe, oczyszcza wątrobę

Główną zdolnością imbiru jest redukcja stanów zapalnych, poprawa trawienia i zwiększenie odporności, imbir słusznie uważany jest za najpotężniejszy pokarm XXI wieku. Jest bogaty w wiele...

5 powodów kiedy nie powinno się spożywać octu jabłkowego

Korzyści zdrowotne octu jabłkowego są niezaprzeczalne. Ten składnik kuchenny od dawna stanowi część medycyny naturalnej w leczeniu wielu problemów zdrowotnych, w tym zapalenia stawów, astmy,...

Pij to godzinę przed snem, a pozbędziesz się nadmiaru kilogramów

Nagromadzony tłuszcz jest najgorszym wrogiem kobiet, które chcą schudnąć w szybkim czasie. Szczególnie tłuszcz z brzucha i nóg jest bardzo trudny do wyeliminowania, ale...

Walcz z anemią naturalnie jedząc te 7 pokarmów

Niedokrwistość jest stanem  spowodowanym obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi. Występuje prawie zawsze z powodu niedoboru żelaza lub niedoboru składników odżywczych, takich jak kwas foliowy lub witamina B12.Jest...