W wielu badaniach stwierdzono, że właściwości lecznicze tego owocu pomagają zmniejszyć objawy grypy o 50%, zmniejszają gorączkę, bóle głowy, ból gardła, kaszel i bóle ciała.
Dzisiaj opowiemy Ci, jakie są zalety tego pysznego syropu i jak go przygotować, aby skutecznie przeciwdziałać stanom zapalnym.
Niektóre fakty na temat bzu
- Owoc zawiera witaminy A, C i D, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, selen i flawonoidy
- Jest to potężny lek przeciwwirusowy
- Spożywanie bzu czarnego łagodzi objawy zapalenia stawów i reumatyzmu
- Pomaga wyeliminować toksyny i obniża poziom cukru we krwi
Składniki:
-
- 2/3 szklanki czarnej bzu (można używać świeżych lub suszonych owoców)
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka świeżego imbiru, tartego
- 1/2 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1/4 łyżeczki czosnku, posiekanego
- 1/2 szklanki miodu
Przygotowanie:
-
- Wlać wodę do rondla i dodać bez, imbir, cynamon i czosnek
-
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie obniżyć temperaturę, przykryć rondel i gotować, aż ciecz zostanie zmniejszona o połowę
- Zdejmij z ognia i ostudź
- Odcedzić syrop, dodać miód i dobrze wymieszać
- Przelać do szklanego słoika lub butelki z zakrętką
Preparat można przechowywać w lodówce do 3 miesięcy.
Stosowanie:
Należy spożywać jedną łyżkę dziennie w celu wzmocnienia układu odpornościowego oraz pozbycia się bólu i zapalenia stawów