ZdrowieSyrop czosnkowy wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu!

Syrop czosnkowy wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu!

Syrop czosnkowy to najsilniejszy naturalny antybiotyk na świecie! Faszerowanie rodziny produktami farmaceutycznymi, czy antybiotykami nie musi być konieczne.

syrop z czosnku

Jednym ze specyfików własnej produkcji jest niezastąpiony syrop z miodu i czosnku.

Ten prosty domowy sposób na zdrowie nie wymaga skomplikowanej receptury, czy niedostępnych składników. Dodatkowym atutem takiego lekarstwa jest to, że jest ono w przeciwieństwie do niektórych środków farmaceutycznych przyjemne w smaku.

[quads id=8]

Właściwości czosnku

Przyjrzyjmy się jednak wpierw po kolei składnikom wchodzącym w skład tego domowego lekarstwa. To po pierwsze czosnek, który jest produktem często stosowanym w kuchni. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że oprócz walorów smakowych posiada on szereg właściwości zdrowotnych.

[quads id=10]

Z powodzeniem można wykorzystywać go do leczenia stanów zapalnych. Sprawdza się także w przypadkach przeziębień. Co więcej, zawarte w czosnku składniki odżywcze pozytywnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, jak i obniżają ciśnienie tętnicze.

Dzięki czosnkowi zapewnisz sobie wzmocnienia odporności oraz skutecznie zwalczysz przeziębienie. To właśnie dlatego nazywany jest on niekiedy „naturalnym antybiotykiem”. Istotna przy tym jest jedna rzecz.

[quads id=9]

Czosnek zachowuje swoje wszystkie właściwości zdrowotne tylko wtedy, jeżeli nie jest on poddany żadnej obróbce termicznej. Dlatego, jeśli zależy nam akurat na leczniczych walorach tej rośliny, powinniśmy jeść czosnek na surowo.

Badania nad właściwościami czosnku

Wciąż prowadzi się kolejne badania i prace naukowe poświęcone właściwościom leczniczym czosnku. Kolejne eksperymenty farmakologiczne i kliniczne potwierdzają jego niezwykłe walory zdrowotne.

W wynikach podobnych badań przedstawili angielscy, niemieccy, rosyjscy, a także kanadyjscy i amerykański naukowcy podczas konferencji „International Garlic Research”.

[quads id=5]

Sympozjum to zorganizowano z okazji VI Kongresu Towarzystwa Fitoterapeutycznego. Do podobnych wniosków doszli uczestnicy sympozjum „Phytopharmakaforschung 2000”, które odbyło się w Bonn.

Właściwości miodu

Jak wygląda zaś wartościowość drugiego składniku syropu, czyli miodu? Jest to niezwykle wartościowy produkt, który składa się ze szlachetnych składników. Dzięki temu ma on właściwości antybakteryjne.

[quads id=4]

Ponadto w miodzie znaleźć można wiele witamin od poprawiającej wzrok witaminy A, aż po witaminy z grupy B oraz tak istotną witaminę C. Jeżeli często spożywamy miód, możemy uzupełniać tym sposobem minerały niezbędne do właściwego funkcjonowania naszego organizmu.

W tym produkcie znajdzie się spora dawka magnezu, żelaza, potasu oraz chloru. Miód posiada także sporą dawkę kwasu foliowego, składnika zalecanego w szczególności kobietom w ciąży.

Podobnie jak w przypadku czosnku, miód również nie powinien być przetwarzany, jeżeli ma zachować swoje właściwości zdrowotne. Właśnie pod wpływem ciepła może on utracić wiele ze swoich walorów.

Receptura na syrop czosnkowy:

Jaka jest zatem receptura na domowej produkcji syropu miodowo-czosnkowego? Poniżej zamieszczamy dokładną recepturę:

[quads id=3]

Składniki:

  • 10 ząbków czosnku (najlepsza będzie odmiana o różowym kolorze łusek)
  • 1 szklanka naturalnego miodu (najbardziej odpowiedni będzie miód lipowy bądź spadziowy)
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • jedna cebula

Sposób przygotowania:

Czosnek i cebule należy obrać i pokroić, a następnie wymieszać w słoiku z miodem. Następny krok, to dodanie soku z cytryny.

Czosnek należy obrać z łusek i posiekać, a następnie wymieszać go w słoiku z miodem. Jeżeli miód jest w stanie skrystalizowanym, co utrudnia odpowiednie połączenie z czosnkiem, należy go lekko podgrzać.

[quads id=7]

Trzeba być jednak przy tym bardzo ostrożnym. Nie możemy bowiem doprowadzić do tego, żeby temperatura miodu przekroczyła 45˚C. W przeciwnym wypadku utraci on swoje walory zdrowotne.

Jeżeli udało nam się już dokładnie wymieszać oba składniki, należy pozwolić naszemu syropowi trochę się „przegryźć”. Dlatego należy odłożyć zakręcony słoik z mieszkanką w nienasłonecznione miejsce.

Po trzech dniach możemy już zacząć stosować lekarstwo. Syrop czosnkowy będzie zdatny do spożycia jeszcze przez dwa tygodnie. Lek należy przechowywać w temperaturze pokojowej, aby miód znów się nie skrystalizował.

Dawkowanie:

  • Przygotowane lekarstwo dawkujemy tak jak normalny syrop.
  • Optymalną dawką jest jedna łyżka stołowa dla osób dorosłych.
  • Jeżeli lekarstwo przyjmują dzieci, dajemy im mniejszą dawkę w postaci jednej łyżeczki do herbaty.
  • Syrop miodowo-czosnkowy najlepiej stosować na czczo.
  • Po tygodniu takiej kuracji należy zrobić przynajmniej dwutygodniową przerwę od kolejnych dawek.

Jeżeli wykorzystujemy ten domowy lek w czasie choroby, dawki należy przyjmować częściej, do trzech razy dziennie.

Zastosowanie:

Syrop miodowo-czosnkowy stosujemy w celu:

  • Poprawy odporności organizmu
  • Obniżenia poziomu cholesterolu
  • Zwalczenia przeziębienia
  • Zapobieganiu żylakom
  • Poprawienia funkcjonowania układu krążenia
  • Wsparcia układu trawienia

Najnowsze

Popularne

Najnowsze