Aromatyczne, aksamitnie miękkie zielono-szare do srebrnoszarych liście są gorzkie, ale ich działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybiotyczne niezawodnie przezwycięża tę wadę smaku.
Gdzie rośnie szałwia?
Rośnie dziko, ale możemy ją również wyhodować w ogródku lub w doniczce. Jest to roślina wieloletnia silnie aromatyczna, dorastająca do wysokości około 70 cm.
Kwitnie purpurowymi kwiatami, ale nie co roku. Ta bylina wymaga przepuszczalnej gleby i słonecznego stanowiska.
Nie jest wymagająca w podlewaniu, wręcz przeciwnie, zimą trzeba uważać na przelanie. Zimą roślina musi być przykryta, aby nie przemarzła.
Dlaczego i jak szałwia leczy?
Ze względu na swoje działanie liście są zbierane, gdy roślina nie kwitnie, ponieważ mają wyższe stężenie substancji czynnych.
Podczas sztucznego suszenia temperatura nie powinna przekraczać 35°C.
Szałwia zawiera głównie olejki eteryczne z różnymi proporcjami cyneolu, tujonu, kamfory, borneolu i salwiolu, garbniki, triterpenoidy, gorycze, laktony, saponiny, żywice, witaminy z grupy B i fitoestrogeny.
Zdolność szałwii do radzenia sobie z cierpieniem psychicznym jest doskonała, ponieważ wzmacnia układ nerwowy.
Odwar z szałwii z miodem przynosi ulgę w krótkim czasie, oczyszcza nos i gardło ze śluzu.
Szałwia poprawia również trawienie, zapobiega biegunkom. Zmniejsza pocenie się, w tym pochodzenia psychicznego, dlatego często stosuje się ją w okresie menopauzy.
Harmonizuje pracę jelit, żołądka, pęcherzyka żółciowego i cykl menstruacyjny. Uwaga szałwia może zatrzymać proces laktacji u kobiet.
Odwaru z suszonej lub świeżej szałwii (wystarczy krótko ugotować listki szałwii i pozostawić na 15 minut) możemy użyć jako płukankę, która pomaga na ból gardła, a także dezynfekuje jamę ustną.
Profilaktycznie stosowana chroni przed próchnicą, przyśpiesza gojenie rany po wyrwaniu zęba, ale także nie dopuszcza do paradontozy.
Jak przygotować domowy syrop z szałwii?
Warto zrobić syrop z szałwii, którą hodujemy w domu, ponieważ nie używamy jej dużo w jedzeniu, a wywar z trzech liści wystarczy do przepłukania jamy ustnej i gardła.
Składniki:
- 300-400 g świeżej szałwii
- 1 kg cukru
- 4 łyżki soku z cytryny
- szczypta cynamonu
- wódka
Przygotowanie:
Świeżą szałwię dobrze umyć, drobno posiekać, wrzucić do 1 litra wrzącej wody i gotować przez około 1-2 minuty.
Następnie przykrywamy i pozostawiamy do zaparzenia najlepiej na cały dzień.
Następnie przecedź napar przez gęste sito i dokładnie wyciśnij liście.
Do przecedzonego naparu dodajemy cukier (najlepiej trzcinowy), może być trochę mniej, ale należy zachować proporcje jednej części cukru i jednej części płynu.
Gotuj mieszaninę powoli do konsystencji syropu. Do gęstego płynu dodaj sok z cytryny i szczyptę cynamonu, oba działają konserwująco. Dokładnie wymieszać.
W lodówce syrop wytrzyma około roku. W razie potrzeby spożywać 1 łyżeczkę trzy razy dziennie, dodając go do jakiegoś napoju. Syrop szałwiowy nie jest przeznaczony do stałego stosowania i nie jest odpowiedni dla małych dzieci.