Syrop ze stokrotek według mojej babci: To cud zdrowia bez gotowania!

Stokrotki kwitną od samego początku wiosny i rozświetlają każdy trawnik. Jeśli zbierzesz je teraz na wiosnę i zrobisz z nich syrop, otrzymasz naturalny środek na kilka różnych dolegliwości.

Roślina jest nie tylko piękna, ale według badań naukowych ma również właściwości lecznicze.

Zawiera dużo składników mineralnych i witaminy C. Dlatego poleca się spożywać kwiaty stokrotki na surowo, np. w sałatkach warzywnych, ale także jako dekorację dań z twarogu i smarowideł.

Stokrotką można również ozdobić ciepłe gotowane potrawy, na przykład zupy lub risotto.

Herbata oczyszczająca

Możesz również użyć świeżych kwiatów do przygotowania herbaty ze stokrotek. Oczyszcza organizm i pomaga w przeziębieniach.

Jak możesz to przygotować? Łyżeczkę świeżych kwiatów zalej 250 ml wrzącej wody. Po 10-15 minutach odcedź napój i wypij.

Jeśli suszysz kwiaty stokrotki, możesz korzystać z ich działania nawet w miesiącach zimowych.

Klasyczny syrop stokrotkowy

Możesz również użyć kwiatów stokrotki do przygotowania syropu stokrotkowego. Wspomaga układ odpornościowy i łagodzi choroby układu oddechowego.

Możesz go łatwo przygotować: Zbierz 250 g stokrotek i zalej je 1 litrem wrzącej wody.

Następnie dodaj do mieszanki pół cytryny pokrojonej w koła i pozostaw wszystko do zaparzenia na noc.

Odcedź mieszaninę, wlej do rondelka, dosłodź 400 g cukru i gotuj, aż syrop zgęstnieje.

Wlej słodki roztwór do zamykanych butelek lub słoików. Jest doskonały sam w sobie, ale można go również dodawać do herbaty.

Ekspres na zimno

Syrop stokrotkowy można też przygotować na zimno. Jak to zrobić: kolejno układaj kwiaty stokrotki i cukier w słoiku.

Po napełnieniu pojemnika szczelnie go zamknij i przechowuj w ciepłym miejscu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści, a kwiaty puszczą sok.

Spodziewaj się, że ten proces potrwa kilka tygodni. Aby przyspieszyć proces, obracaj słoik do góry nogami. Gotowy syrop przelej do butelek.

Jak używać syropu?

Możesz użyć syropu stokrotkowego jako naturalnego słodzika. Łagodzi kaszel (przyjmuj 1 łyżeczkę 3 razy dziennie).

Ponieważ stokrotka ma działanie dezynfekujące, syrop może być również stosowany jako środek oczyszczający nerki, jelita i żołądek.

Ponadto mówi się, że jej regularne spożywanie może poprawić nastrój.

Źródła: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov