Badania pokazują, że herbata wierzbowa jest skutecznym środkiem przeciwbólowym na zapalenie stawów, bóle głowy i inne przewlekłe bóle.
Jest to naturalny środek roślinny, który pomaga uśmierzyć ból bez żadnych skutków ubocznych. Łagodzi stany zapalne w organizmie i łagodzi ucisk w bolących stawach.
Uczucie bólu to coś, czego każdy z nas doświadczył, ale większość ludzi nie może znaleźć sposobu na powstrzymanie go bez zażywania drogich tabletek.
Większość produktów przeciwbólowych uzależnia i jest droga, co oznacza, że musisz je zażywać do końca życia. A co się dzieje, gdy nie możesz ich już kupić? Zgadza się — ból powraca i wracasz do punktu wyjścia.
Herbata wierzbowa jest nie tylko naturalna i bezpieczna, ale także bardzo skuteczna w łagodzeniu bólu i skurczów. Nie musisz też za to płacić. Herbatę wierzbową przygotujesz w domu w zaledwie kilka minut! i zachować zdrowie!
Jak przygotować herbatę wierzbową?
Wierzba jest jedną z najstarszych roślin leczniczych na Ziemi. Jest tradycyjnie stosowana w leczeniu bólu, gorączki i stanów zapalnych. Kora wierzby jest silniejsza niż liście i służy do przygotowania herbaty.
Wysuszona, mielona kora powinna być gotowana w wodzie przez 20 minut. Na 1 szklankę wody użyj 2 łyżek wysuszonej i pokruszonej kory wierzby.
Nie spożywaj tej herbaty w dużych porcjach:
Wystarczy 5-6 łyżek dziennie. Jednocześnie kora wierzby może być spożywana w postaci drobno zmielonego proszku, do którego korę możemy zmielić elektrycznym młynkiem do kawy. Zaleca się przyjmowanie pół łyżeczki tego proszku 3 razy dziennie.
Przeciwwskazania
Nie zaleca się spożywania kory wierzby osobom, które:
- Są wrażliwe na aspirynę, kwas salicylowy lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne;
- Biorą leki rozrzedzające krew (antykoagulanty lub beta-blokery);
- Mają wrzody żołądka, astmę, ciężką chorobę wątroby lub nerek;
- Mają problemy z krzepnięciem krwi.
Jest również przeciwwskazana u kobiet w ciąży i u dzieci do 16-stego roku życia.