Stłuszczeniowa choroba wątroby związana z metabolizmem, która rozprzestrzeniła się jako niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby, dotyka coraz więcej osób.
W badaniu opublikowanym w czerwcu 2023 r. przeanalizowano dane zebrane w latach 1988-2018, a naukowcy przeanalizowali dokumentację łącznie prawie 33 000 uczestników.
Przyczyny niealkoholowego stłuszczenia wątroby
W 1988 roku tylko 16% uczestników cierpiało na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, liczba ta wzrosła do 37% do 2018 roku, co oznacza, że ich odsetek wzrósł o 131%.
Podobny trend wykazano również w odniesieniu do otyłości, w przeszłości tylko 23% badanych należało do tego przedziału, ale w 2018 roku było to już 40%.
Nadwaga odgrywa kluczową rolę w rozwoju stłuszczeniowej choroby metabolicznej wątroby.
Ponieważ stłuszczenie wątroby pojawiało się częściej niż sama otyłość, eksperci uważają, że inne czynniki mogą również mieć na to wpływ.
Należą do nich wysokie ciśnienie krwi, problemy z cukrem we krwi, wysoki poziom cholesterolu, ale podłoże genetyczne również ma duże znaczenie.
Ponadto nadal badają, jak dieta wysokofruktozowa i stan flory jelitowej wpływają na jej rozwój.P
onadto nawet chemikalia, takie jak chlorek winylu, wytwarzane podczas produkcji PCW, zwiększają ryzyko, a dieta bogata w węglowodany również ma z tym związek.
Ta choroba wątroby jest główną przyczyną przeszczepów wątroby i często przebiega bezobjawowo. W takim przypadku organizm zaczyna magazynować tyle tłuszczu, że jest on już osadzony w wątrobie.
Najczęstszym objawem są zawroty głowy lub uczucie dyskomfortu w prawej górnej części brzucha.
Na szczęście proces ten można odwrócić, wątroba bardzo dobrze się regeneruje, ale tylko wtedy, gdy z życia człowieka znikną jego przyczyny.
Należą do nich między innymi słodka, przetworzona, paczkowana żywność oraz siedzący tryb życia.