Roślina ta jest zwykle uprawiana w rejonach ciepłych i tropikalnych. Może być spożywana przez cały rok i można ją jeść po usmażeniu lub ugotowaną, ta wspaniała roślina to OKRA.
Zawiera ona 7,6g węglowodanów, 80 mikrogramów kwasów foliowego, 2g białka, 3g błonnika, 0,1 g tłuszczu, 21 mg witaminy C i 60 mg magnezu i co jeszcze ważne jest niskokaloryczna.
Korzyści zdrowotne okry:
-Zapobiega kamieniom nerkowym
-Reguluje cukrzycę
-Obniża cholesterol
-Wzmacnia układ odpornościowy
-Łagodzi objawy astmy
-Obniża ilość glukozy wchłanianej z jedzenia
Wzmacnia układ odpornościowy
Bogata zawartość witaminy C w okrze i składniki antyoksydacyjne mogą podwoić odporność przeciwko niebezpiecznemu działaniu wolnych rodników, a także wspierać system odpornościowy.
Witamina C stymuluje układ odpornościowy, aby utworzyć więcej białych krwinek, co może pomóc w zwalczaniu patogenów i materiałów obcych w organizmie.
PRZEPIS
Umieścić kilka kawałków okry w szklance letniej wody i pozostaw w lodówce na noc. Wypij tak przygotowany napój 30 minut przed śniadaniem. Ten wspaniały przepis może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi i poprawić ogólny stan zdrowia.
Okrę mozna kupic w wielu sklepach internetowych lub samemu wyhodować we własnym ogródku.
Źródło: medicalnewstoday.com, healthline.com