Minerały odgrywają kluczową rolę w organizmie człowieka. Cynk nie jest wyjątkiem. Jest niezbędny dla organizmu i należy go uzupełniać w pożywieniu.
Nie lekceważ niedoboru cynku
Cynk jest bardzo ważnym minerałem obecnym w każdej komórce ludzkiego ciała. Bierze udział w 300 reakcjach biochemicznych i znacząco wpływa na zdrowie organizmu. Jego dzienne spożycie zależy od wielu czynników i nie należy go lekceważyć.
Brak cynku może powodować anemię, zły nastrój, depresję, suchość skóry, ale także obniżoną odporność. Poczekaj z udaniem się do apteki po preparat zawierający cynk. Wystarczy skupić się na produktach zawierających naturalnie cynk i regularnie włączać je do swojej diety.
Tajna broń na sezon przeziębień
Zdaniem naukowców cynk należy do minerałów silnie wpływających na odporność organizmu. Dlatego warto mieć go już dość teraz, gdy zbliżają się zimne dni, sezon grypowy i sezon przeziębień. Ten niezastąpiony minerał jest doskonałym pomocnikiem w przeziębieniach i chorobach układu oddechowego.
Może pomóc odblokować zatkany nos i złagodzić przekrwienie. Ponadto działa przeciwzapalnie, bardzo korzystnie wpływa na trawienie, a przez to jest ważny dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania jelit, co z kolei wpływa na ogólną odporność organizmu. Jest także bardzo korzystny dla diabetyków, pomaga utrzymać poziom cukru we krwi pod kontrolą.
Typowe produkty spożywcze pełne cynku
A gdzie zdobyć ten super minerał? Zapomnij o wizycie w aptece. W jedzeniu znajdziesz go pod dostatkiem, trzeba tylko wybrać te właściwe. Które to są?
- Absolutnym zwycięzcą pod względem zawartości cynku są ostrygi, ale szczerze, kto z nas regularnie sięga po ten przysmak do obiadu?
- Inne owoce morza też sobie radzą, jeśli od czasu do czasu urozmaicisz nimi swoje menu, to samo dobro.
- Ale mięso ma również przyzwoitą podaż cynku. Zarówno wołowina, jak i wieprzowina, a także kurczak. Ogólnie należy wspomnieć, że cynk ze źródeł zwierzęcych jest wchłaniany znacznie lepiej niż ze źródeł roślinnych.
- Nie oznacza to jednak, że nie są dobrym źródłem. Skup się głównie na roślinach strączkowych (świetny jest groszek i czerwona soczewica), nasionach (dynia ma najwyższą zawartość cynku) i orzechach.
Mleko i jajka
Cynk występuje także w produktach mlecznych, które są korzystne dla organizmu ludzkiego również z innego punktu widzenia. Niepozorną ilość cynku znajdziemy także w jajach.