Kilkakrotnie poruszaliśmy kwestię nadciśnienia na naszej stronie internetowej. Pisaliśmy o tym, jak obniżyć ciśnienie krwi za pomocą suplementów diety i niektórych ziół. Pokazaliśmy również, jak go zmniejszyć poprzez stymulację punktów akupresury.
W dzisiejszym artykule skupimy się na rodzajach żywności, której regularne spożywanie pozwoli osiągnąć ten sam efekt.
Ale najpierw powtórzmy, czym jest nadciśnienie?
Nadciśnienie nie jest chorobą, która dotyka tylko starsze pokolenie. Ponad 30% osób w wieku 16-34 lat nie może regulować ciśnienia krwi i utrzymywać go w normie.
Ostatnie badania wykazały, że choroba ta może powodować uszkodzenie mózgu i przedwczesne starzenie się.
Regularne stosowanie leków na ciśnienie krwi jest powszechnym sposobem leczenia, ale istnieje podejrzenie, że te leki na nadciśnienie zwiększają ryzyko zachorowania na raka lub inne choroby .
Między innymi wiemy też o rozwiązaniu nie tylko naturalnym, a więc całkowicie bezpiecznym, ale wręcz najbardziej naturalnym dla człowieka – stosowaniu diety i odpowiednich pokarmów.
Oto 6 najlepszych pokarmów, które naturalnie obniżają wysokie ciśnienie krwi:
1) Migdały
Codzienne spożywanie nawet garści migdałów może mieć znaczący wpływ na poprawę i ogólne utrzymanie niższego poziomu ciśnienia krwi.
Migdały są bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, tłumią stany zapalne i obniżają ciśnienie krwi. Surowe migdały pomogą również przy odchudzaniu lub budowaniu silniejszych mięśni, ponieważ wspierają zdrowe krążenie w organizmie.
Połącz migdały z orzechami włoskimi i masz najzdrowszą mieszankę dla swojego układu sercowo-naczyniowego w dłoni.
2) pieprz cayenne
Papryczki chili są zdecydowanie najszybszym sposobem na obniżenie ciśnienia krwi. Wywołuje efekt rozszerzania naczyń krwionośnych, a co za tym idzie umożliwia lepszy przepływ krwi. Rezultatem jest spadek ciśnienia krwi i ciśnienia ścian naczyń.
Wymieszaj 1 łyżkę ostrej papryki z miodem i aloesem we wrzącej wodzie. To da ci doskonały i skuteczny domowy środek na nadciśnienie.
Jeśli taki napój jest dla Ciebie zbyt ostry, spróbuj od czasu do czasu dodać do jedzenia trochę pieprzu cayenne.
3) Niepalone kakao
Kakao jest pełne bioflawonoidów i innych substancji przeciwzapalnych. Z tego też powodu uznawany jest za doskonały pokarm, bardzo pomocny w walce z nadciśnieniem.
Bioflawonoidy wpływają na lepsze radzenie sobie ze stresem, a także pomagają obniżyć poziom hormonu stresu, który jest główną przyczyną nadciśnienia.
Wiele badań wykazało już, że bioflawonoidy zawarte w kakao prowadzą do obniżenia ciśnienia krwi. Chronią również przed chorobami serca, które często są związane z nadciśnieniem.
4) Woda kokosowa
Kokos jest bogaty w potas, elektrolity i inne składniki odżywcze, które pomagają regulować nadciśnienie.
Niedawne badanie wykazało, że u 71% respondentów picie wody kokosowej doprowadziło do znacznego spadku skurczowego ciśnienia krwi, podczas gdy 29% z nich osiągnęło znacznie niższe ciśnienie rozkurczowe.
5) Czosnek
Badania przeprowadzone w Australii na początku XXI wieku wykazały, że czosnek jest naturalnym środkiem pomagającym obniżyć cholesterol i nadciśnienie.
Jeśli nie jesteś fanem czosnku lub chcesz uniknąć nieprzyjemnego zapachu, poszukaj suplementów diety i weź ekstrakt z czosnku w tabletkach.
6) Kurkuma
Główną zaletą kurkumy jest jej zdolność do zmniejszania stanu zapalnego w organizmie. Ponieważ zapalenie jest główną przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu, a nawet wysokiego ciśnienia krwi, zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie pomaga poprawić czynność układu krążenia i utrzymać zdrowy przepływ krwi.
Kurkuma sprzyja również rozrzedzeniu krwi, co daje temu ziołu kolejny plus w walce z nadciśnieniem.
Kurkumę należy przyjmować od 1 do 2 łyżeczek dziennie ze szczyptą czarnego pieprzu, który zwielokrotnia działanie kurkuminy (substancji czynnej kurkumy).