Tybetańska herbata – wykorzystaj wszystkie korzyści zdrowotne imbiru

Regularne spożywanie imbiru zwiększa odporność organizmu zimą, warto go też wykorzystać w przypadku przewlekłego wyczerpania i zmęczenia.

Imbir jest zalecany jako środek zapobiegawczy przeciwko przeziębieniu, zapaleniu dróg oddechowych i przewodu pokarmowego, a jego działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwgorączkowe wynika z gingerolu, substancji czynnej zawartej w korzeniu.

Oprócz zapobiegania objawom przeziębienia, pobudza krążenie i rozgrzewa ciało, stymuluje wydzielanie potu i usuwanie toksyn z organizmu.

Są to niektóre z powodów, dla których imbir często jest używany do detoksykacji organizmu.

Uzyskasz najlepsze efekty, jeśli użyjesz świeżego imbiru, ale można go również spożywać w herbacie, kompocie lub świeżo wyciskanych sokach.

Imbir jest również przydatny w eliminowaniu problemów z układem trawiennym, dlatego powinien być dodawany do posiłków.

Ponadto imbir jest jednym z głównych składników w przygotowywaniu tybetańskiej herbaty, która jest niezwykłym rodzajem herbaty dla zachowania długowieczności.

Składniki:

  • 5 g tartego imbiru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta pieprzu
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Gotuj wodę przez 5 minut, a następnie ostudzić. Dodaj imbir, sok z cytryny, miód, pieprz. To wszystko Twoja herbata jest gotowa.

Stosowanie:

Pij ją  małymi łyczkami przez cały dzień, a dodatkowo 1 szklankę przed każdym posiłkiem.


loading...
loading...