Istnieje błędne przekonanie, że seler to nic innego jak chrupiący, niskokaloryczny pokarm stosowany w celu zaspokojenia głodu.
Ale nic nie może być dalsze od prawdy. Skromna łodyga selera – często zarezerwowana dla dietetyków ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym może obniżyć ciśnienie krwi oraz inne korzyści dla układu sercowo-naczyniowego.
Cichy zabójca
Za każdym razem, gdy twoje serce bije, pompuje krew do naczyń, roznosząc krew po całym ciele.
Siła, z jaką krew naciska na tętnice, gdy jest pompowana przez serce określa ciśnienie krwi.
Podsumowując, im wyższe ciśnienie, tym mocniej serce musi pompować.
Normalne ciśnienie krwi osoby dorosłej wynosi około 120/80. Górna liczba reprezentuje wielkość ciśnienia w tętnicach podczas skurczu mięśnia sercowego (ciśnienie skurczowe), a dolna liczba oznacza, kiedy serce się rozluźnia (ciśnienie rozkurczowe).
Wszystko powyżej 140/90 ogólnie sugeruje wysokie ciśnienie krwi. I oczywiście im wyższe ciśnienie krwi, tym większe ryzyko uszkodzenia serca, naczyń krwionośnych i głównych narządów, takich jak mózg i nerki.
Większość osób z wysokim ciśnieniem krwi nie ma żadnych objawów, dlatego często nazywa się je „cichym zabójcą”.
Czasami jednak nadciśnienie może powodować objawy, takie jak bóle głowy, duszności, zawroty głowy, ból w klatce piersiowej, kołatanie serca i krwawienia z nosa.
Rzecz w tym, że wysokie ciśnienie krwi pozostawione bez kontroli może prowadzić do zawału serca i ostatecznie niewydolności serca.
Naczynia krwionośne mogą nawet rozwinąć tętniaki i słabe punkty, czyniąc je bardziej podatnymi na zatykanie i pękanie.
Ponadto wysokie ciśnienie krwi może powodować wyciek krwi do mózgu i spowodować udar.
Nieleczone nadciśnienie może również prowadzić do niewydolności nerek i ślepoty. Jak więc naturalnie obniżyć ciśnienie krwi? Oczywiście z selerem!
Seler na ciśnienie krwi
Według dr Josha Axa , w ostatnich badaniach farmakologicznych seler naciowy ma zarówno właściwości przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne, które pomagają poprawić ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i zapobiegać chorobom serca.
Według badań pilotażowych opublikowanych w Natural Medical Journal , wiele produktów spożywczych zawiera związki obniżające ciśnienie krwi, a w szczególności seler zawiera związek, który nie tylko odpowiada za charakterystyczny zapach, ale także obniża ciśnienie krwi.
Badanie wykazało, że zaledwie niewielka ilość związku selera obniżyła ciśnienie krwi o 12 do 14 procent, a cholesterol o około 7 procent u zwierząt.
Podczas gdy badanie wykazało, że ekstrakt z selera pomaga zapobiegać udarom, poprawia przepływ krwi, chroni mózg i zwiększa produkcję energii u zwierząt, naukowcy znaleźli również dowody, które mogą wspierać spożywanie całego selera w celu złagodzenia wysokiego ciśnienia krwi.
Naukowcy odkryli, że gdy jedno ze zwierząt zjadało około 100 gram selera dziennie przez tydzień, jego ciśnienie krwi spadło ze 158/96 do 118/82.
Seler działa zarówno moczopędnie, jak i rozszerzająco na naczynia krwionośne (rozszerza naczynia krwionośne).
Badanie pokazuje również, że seler może obniżać poziom cholesterolu we krwi i zmniejszać tworzenie się blaszki miażdżycowej.
To z kolei może również zwiększać elastyczność naczyń krwionośnych i prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi.
Seler zawiera substancję fitochemiczną zwaną ftalidami (substancja czynna w składzie chemicznym selera).
Jako ekstrakt nazywa się NBP i wiadomo, że rozluźnia tkanki ścian tętnic, aby zwiększyć przepływ krwi i obniżyć ciśnienie krwi.
Według dr Kennetha Shafera z oddziału medycyny sercowo-naczyniowej w Cleveland Clinic , zamiast samego ekstraktu, jedzenie całego selera jest lepsze.
Cały seler ma niską zawartość soli, jest bogaty w błonnik, magnez i potas, co również pomaga regulować ciśnienie krwi.
„Aby uzyskać korzyści, należy jeść około czterech łodyg – jedną filiżankę, posiekanego – selera dziennie” – sugeruje dr Shafer.
Wiele innych korzyści zdrowotnych selera
Oprócz korzyści związanych z ciśnieniem krwi, seler jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i korzystnych enzymów.
Ponadto seler zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę K, witaminę C, potas, kwas foliowy i witaminę B6.
I w przeciwieństwie do innych warzyw, nawet gdy seler jest gotowany na parze, blanszowany traci bardzo mało swoich składników odżywczych.
Nic dziwnego, że seler to świetne warzywo na przekąskę, gdy obserwujesz swoją wagę. Jedna łodyga zawiera tylko 10 kalorii.
Ale na tym się nie kończy — seler zapewnia również szereg korzyści, takich jak:
- Zmniejsza stany zapalne. Dlatego każdy, kto cierpi na bóle stawów, infekcje płuc, astmę i trądzik, znajdzie ulgę w jedzeniu selera.
- Seler pomaga zachować spokój. Zawarte w nim minerały, zwłaszcza magnez, działają kojąco na układ nerwowy. Więc zjedz łodygę selera przed snem, aby lepiej spać.
- Pomaga zrównoważyć zasadowość organizmu.
- Seler wspomaga trawienie.
- Wysoka zawartość wody w selerze w połączeniu z nierozpuszczalnym błonnikiem sprawia, że jest on doskonałym źródłem wydalania stolca.
- Seler zawiera dobry sód. Unikanie soli jest ważne dla zdrowia serca, ale sód w selerze jest dla ciebie dobry.
- To dobre dla twoich oczu. Jedna duża łodyga selera dostarcza pięć procent dziennej dawki witaminy A, która pomaga chronić oczy i zapobiega problemom ze wzrokiem związanym z wiekiem.
- Seler może pomóc obniżyć „zły” cholesterol. Butyloftalid, składnik selera, który nadaje mu smak i zapach, obniża również poziom cholesterolu.
- Seler może pomóc w walce z niektórymi nowotworami. Dwa badania przeprowadzone na University of Illinois wykazały, że silny flawonoid w selerze, zwany luteoliną, faktycznie hamuje wzrost komórek rakowych, zwłaszcza w trzustce.
Jedna filiżanka selera ma około 16 kalorii, zero gramów tłuszczu, jeden gram białka i pięć gramów błonnika.
Ważne jest, aby pamiętać, że podczas gdy większość ludzi lubi jeść łodygi selera, liście i nasiona są również jadalne i bardzo korzystne dla zdrowia.
Tak więc dla lepszego zdrowia i obniżenia ciśnienia krwi, dodaj seler do zup, sałatek, kanapek lub po prostu ciesz się nim jako południową przekąską.