Niektórzy uważają, że wypicie od czterech do sześciu filiżanek kawy to za dużo. Naukowcy twierdzą jednak, że może to być dla ciebie dobre.
Należy pamiętać, że ważnym wyróżnikiem jest faktyczna „kubeczka” – tj. od 1 do 1,5 dl – ponieważ niektóre z gigantycznych kubków, których wielu lubi używać, często mogą pomieścić dwa razy więcej, jeśli nie więcej.
Miłośnicy kawy z pewnością będą zaskoczeni, gdy dowiedzą się, że kawa jest niezwykle korzystna dla zdrowia, szczególnie dla osób powyżej 45. roku życia.
Co wykazało badanie
10-letnie badanie, zaprezentowane niedawno na Kongresie Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Barcelonie, wykazało, że u osób pijących cztery filiżanki dziennie ryzyko śmierci z jakiejkolwiek przyczyny jest zmniejszone aż o 64%.
Chociaż w trakcie badania dwie filiżanki kawy dziennie zmniejszały ryzyko śmierci o 30% u osób w wieku 45 lat i starszych, nie zaobserwowano takiego związku u młodszych dorosłych.
W badaniu obserwowano około 20 000 uczestników z regionu Morza Śródziemnego, który w przeciwieństwie do wielu innych regionów nie był dotychczas przedmiotem żadnych badań związanych z kawą. Badanie rozpoczęło się w 1999 r., aby sprawdzić, jak dekada spożycia kawy wpłynie na ich zdrowie.
„Na początku badania uczestnicy wypełnili wstępnie zatwierdzony półilościowy kwestionariusz dotyczący częstotliwości spożywania posiłków, picia kawy, stylu życia i cech socjodemograficznych, parametrów antropometrycznych i poprzedniego stanu zdrowia. Następnie monitorowano ich średnio przez 10 lat.”
Podobnie jak w przypadku większości badań tego typu, ocenie poddano takie czynniki, jak płeć, styl życia, ogólny stan zdrowia i inne dane socjodemograficzne, a także wybory dotyczące stylu życia, takie jak to, czy uczestnicy palili lub słodzili kawę.
We wszystkich przypadkach żaden inny czynnik nie miał tak dużego wpływu na zmniejszenie ryzyka śmierci jak picie kawy .
Kawa jest dla ciebie dobra, zwłaszcza gdy jesteś w średnim wieku
U osób, które piły co najmniej cztery filiżanki kawy dziennie, ryzyko zgonu było o 64% niższe w porównaniu z osobami, które nigdy jej nie piły.
A oto kolejne interesujące, choć bezpodstawne twierdzenie: badanie wykazało również 22% zmniejszenie ryzyka śmierci z jakiejkolwiek przyczyny, gdy osoby pijące cztery filiżanki dziennie dodały jeszcze dwie, co sugeruje silne działanie ochronne.
Chociaż średni wiek uczestników na początku badania wynosił nieco ponad 37 lat, korzyści zaczęły być widoczne u osób, które w chwili rozpoczęcia badania miały co najmniej 45 lat – ryzyko śmierci w ciągu najbliższych 10 lat było o 30% niższe na każde dwa lata. filiżanek kawy spożywanych dziennie.
U osób poniżej 45. roku życia nie stwierdzono istotnego wpływu na zmniejszenie lub zwiększenie śmiertelności uczestników badania. Magazyn Time stwierdził jednak, że badanie niekoniecznie wykazało związek przyczynowo-skutkowy między piciem kawy a współczynnikiem zgonów.
Główny autor badania, dr hab. Adela Navarro, kardiolog ze szpitala Hospital de Navarra w Pampelunie w Hiszpanii, wyjaśniła, że wyniki swojego badania były najkorzystniejsze u osób zdrowych.
Jedna z obserwacji Navarro po zakończeniu badania była taka, że niezależnie od tego, jakie interwencje zdrowotne zostałyby podjęte, biorąc pod uwagę liczbę żyć, które można przedłużyć dzięki tej jednej decyzji żywieniowej – piciu kawy, „nawet niewielki wpływ na zdrowie może mieć ważne konsekwencje dla zdrowie publiczne ”.
Jednakże, jak zauważył Medicine.net :
„Badania prezentowane na spotkaniach medycznych należy traktować jako wstępne, ponieważ nie zostały jeszcze opublikowane w fachowych czasopismach medycznych.”
Co inne badania odkryły na temat kawy?
Wyniki hiszpańskiego badania odzwierciedlają ustalenia innych badaczy – podaje Time , powołując się na kilka badań przeprowadzonych w ciągu ostatnich kilku lat.
W czasopiśmie Food and Chemical Toxicology (FCT) na początku 2017 r. opublikowano badanie, w którym stwierdzono, że maksymalnie cztery filiżanki kawy o pojemności 100 ml (tj. 400 miligramów kofeiny) są bezpieczne dla większości ludzi.
Chociaż badanie to sugeruje również, że kobiety w ciąży mogą pić trzy filiżanki dziennie bez ryzyka dla zdrowia, zalecamy raczej, aby kobiety w ciąży unikały nadmiernych ilości kawy i innych źródeł kofeiny.
Jednak dla większości ludzi może to być zdrowy wybór napoju. Health.org cytuje lidera badania , dr Daniele Wikoff, który powiedział:
„Po dziesięcioleciach badań i tysiącach badań wiemy teraz o kofeinie znacznie więcej niż wcześniej. Nasze ustalenia tak naprawdę potwierdzają, że picie kawy w ramach codziennej rutyny jest nadal akceptowalne i nie powoduje szkodliwych skutków”.
Dwa badania, opublikowane w połowie 2017 roku w czasopiśmie Annals of Internal Medicine, również wykazały związek między regularnym piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem śmierci.
Jedno badanie przeprowadzono na zróżnicowanej grupie osób w USA, obejmującej Latynosów, Afroamerykanów, Europejczyków, rdzennych Hawajczyków i Amerykanów pochodzenia japońskiego. Co ciekawe, wyższe spożycie kawy wiązało się z niższym ryzykiem śmierci u wszystkich mieszkańców Hawajów z wyjątkiem rdzennych mieszkańców.
Drugie badanie odbyło się w 10 krajach europejskich i wzięło w nim udział ponad 521 000 osób. W przypadku Europejczyków naukowcy stwierdzili, że związek między spożyciem kawy a niższym ryzykiem śmierci z jakiejkolwiek przyczyny nie różnił się pomiędzy krajami europejskimi.
Badanie wykazało, że u osób, które piły więcej kawy, ryzyko przedwczesnej śmierci, w tym pogorszenia się chorób serca, takich jak zawał serca i choroby żołądkowo-jelitowe, było o 7 do 12 procent niższe.
Jednak w wynikach uwzględniono również osoby pijące kawę bezkofeinową. W przeciwnym razie prawdopodobnie byłoby to więcej niż 7 do 12%.
Co jest takiego wspaniałego w kawie?
Podobnie jak inne produkty roślinne, kawa ma swój własny, unikalny zestaw fitoskładników i korzystnych składników, które mogą pozytywnie wpłynąć na Twoje zdrowie. Są to głównie skutki tłumienia stanu zapalnego, który jest jedną z najczęstszych i podstępnych przyczyn problemów zdrowotnych związanych z wiekiem.
Jedna rzecz, o której wiele osób nie jest świadomych, to fakt, że kawa ciemno palona, w przeciwieństwie do kaw jasno lub średnio ciemno palonych, może być bardziej skuteczna w odchudzaniu. Według jednego z badań wynika to z przywrócenia w organizmie witaminy E, która wpływa na tworzenie czerwonych krwinek i stężenie glutationu.
Witryna HealthLine wymienia kilka innych cennych korzyści zdrowotnych, jakie można uzyskać z tego napoju na dzień dobry, którym według Statistic Brain cieszy się ponad 50% dorosłej populacji.
Mówi się, że kawa zwiększa poziom energii i blokuje hamujący neuroprzekaźnik zwany adenozyną. To z kolei pobudza inne neuroprzekaźniki, takie jak noradrenalina i dopamina, co prowadzi do zwiększonej aktywności neuronów.
Rezultatem jest poprawa funkcjonowania mózgu, a także pamięci i ogólnych funkcji poznawczych. Kawa może pomóc spalić tłuszcz, ponieważ przyspiesza metabolizm i drastycznie poprawia wydolność fizyczną.
Nie tylko poprzez zwiększenie poziomu adrenaliny, aby wyostrzyć umiejętności „walki lub ucieczki” – lub zwinność i wytrzymałość podczas ćwiczeń – ale dlatego, że rozkłada tkankę tłuszczową i zamienia ją w paliwo.
Jak pokazują badania, picie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, na którą cierpi około 300 milionów ludzi na całym świecie, a także ryzyko rozwoju choroby Parkinsona nawet o 60%.
Ponadto kawa zawiera składniki odżywcze, które poprawiają zdrowie na kilka różnych sposobów, w tym dostarczając zdrowych ilości ryboflawiny (witaminy B2), kwasu pantotenowego, potasu, magnezu, manganu i niacyny (witaminy B3) w każdej filiżance kawy.
Picie czterech lub więcej filiżanek kawy dziennie może również pomóc w walce z depresją, poprawić zdrowie wątroby i zmniejszyć ryzyko kilku rodzajów raka, a także ryzyko chorób serca i udaru mózgu.
Może również dostarczyć więcej przeciwutleniaczy niż cokolwiek innego w typowej zachodniej diecie.
To nie kawa czy kofeina jest szkodliwa – lecz złe składniki
Jak wspomnieliśmy wcześniej, ważne jest, aby zrozumieć, że to nie kofeina zagraża zdrowiu podczas picia kawy (pod warunkiem, że nie przesadzisz). Wszystkie rzeczy, które ludzie rutynowo do niej dodają, wraz z pestycydami w powszechnie uprawianych odmianach, mogą potencjalnie sprawić, że będzie to dla ciebie szkodliwe.
Jak wyjaśnia Health.com :
„Czysta kawa… jest bogata w przeciwutleniacze i może zmniejszać ryzyko chorób serca, udaru mózgu i cukrzycy. I odwrotnie, słodzone napoje bezalkoholowe i bezsensowne mieszanki kawy mogą zawierać dużo kalorii lub sztucznych słodzików, podczas gdy napoje energetyczne mogą zawierać cukier i inne środki pobudzające, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Ale jeśli jesteś jak wielu innych ludzi, nie lubisz ciemnej kawy. Być może wolisz go trochę doprawić i osłodzić. Można to zrobić bez szkody dla zdrowia, używając zamiast cukru odrobiny cynamonu i stewii do aromatyzowania.
Stewia to naturalny słodzik pochodzenia roślinnego, bez kalorii, który nie podnosi Twojego indeksu glikemicznego i nie wiąże się z żadnymi zagrożeniami, jakie wykazują sztuczne słodziki.
Jest też sztuczna kawa mleczna, która często nie zawiera nawet mleka i jest zwykle pełna cukru lub, co gorsza, sztucznych substancji słodzących, jak ta sprytnie nazwana mikstura – żeby brzmiało jak cukier – znana jako sukraloza.
Jeśli jesteś jedną z milionów osób, które lubią kawę ze względu na jej działanie odchudzające poprzez zwiększony wydatek energetyczny, możesz zainteresować się olejem MCT (trójglicerydy średniołańcuchowe). Dodaj je do kawy, co zapewni zastrzyk tak potrzebnej mocy spalania tłuszczu.
Umieść 1 łyżkę oleju MCT w robocie kuchennym. Dodaj 1 łyżkę świeżego organicznego (organicznego) masła i uzupełnij 1 filiżanką organicznej (organicznej) kawy. Mieszaj przez 20 do 30 sekund, następnie wlej przyjemnie kremową, smaczną kawę z powrotem do kubka i ciesz się nią.
I na koniec, należy pamiętać, że kawa uprawiana konwencjonalnie jest jedną z najbardziej zanieczyszczonych chemicznie produktów spożywczych na świecie. Wręcz przeciwnie, kawa organiczna nie zawiera żadnych środków chemicznych ani sztucznych nawozów.
Ziarna mają bogatszy smak i zawierają naturalne przeciwutleniacze. Jest to zdrowsze dla Ciebie, bardziej zrównoważone dla gospodarstw, które je uprawiają i znacznie lepsze dla planety. Ponadto kawa jest rośliną kochającą cień, jednak hodowcy często wycinają lasy, aby ułatwić uprawę i zbiory.
Niszczy to środowisko ekologiczne wielu naturalnych wrogów szkodników, takich jak ptaki i jaszczurki, podczas gdy szkodniki rozwijają się, co prowadzi do dalszego stosowania pestycydów.
Organiczna kawa uprawiana w cieniu jest znacznie lepsza dla zdrowia i środowiska niż odmiany uprawiane konwencjonalnie.