Posiadanie silnego układu odpornościowego jest niezwykle istotne, ponieważ chroni nas przez cały rok przed wirusami i bakteriami. Zanim przejdziemy do przepisu, chcielibyśmy podzielić się pięcioma wskazówkami na silny układ odpornościowy.
Zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa, zwłaszcza brokuły, kapustę, czosnek, pomidory, marchew, szpinak, owoce cytrusowe, orzechy, ciemne jagody i winogrona.
Witamina D jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego. Wiele osób cierpi na niedobory witamin w okresie zimowym, dlatego rozsądne może być stosowanie suplementów.
Ćwiczenia wzmacniają serce i naczynia krwionośne, a także układ odpornościowy. Idealne są sporty wytrzymałościowe, takie jak bieganie, pływanie i jazda na rowerze. Nie należy jednak przesadzać, gdyż może to przynieść odwrotny skutek. Zacznij powoli…
W miarę możliwości unikaj stresu, gdyż silny, długotrwały stres osłabia układ odpornościowy i zapewnia optymalne warunki do namnażania się patogenów.
Zapewnij wystarczającą ilość snu. Osoby wypoczęte są mniej podatne na infekcje i przeziębienia. Zbyt mała ilość snu prowadzi do zmniejszenia liczby komórek obronnych i osłabienia układu odpornościowego.
Aby uchronić się przed przeziębieniem zimą i zyskać dodatkową dawkę witamin, lubimy pić shota imbirowego. Ale nie zawsze musi być tak pikantnie, jak w naszym przepisie na różowy shot imbirowy.
Ten pyszny sok wzmacniający odporność smakuje wyśmienicie dzięki jabłkom i pomarańczom i na pewno dobrze Ci zrobi. Do tego soku trafia także imbir, a buraki sprawiają, że jest on pięknie różowy. Sięgnij więc do sokowirówki i zafunduj sobie coś dobrego!
Składniki:
- 2 pomarańcze
- 3 jabłka
- 1 burak
- 30 g świeżego imbiru
Obie pomarańcze należy obrać i pokroić na ćwiartki. Usuń rdzeń z jabłek i pokrój je w grubą kostkę. Dokładnie umyj buraki i obierz imbir. Następnie stopniowo dodawaj wszystkie składniki do sokowirówki i wyciśnij z nich sok. Najlepiej cieszyć się sokiem świeżym i zimnym z dodatkiem kostek lodu.
Alternatywnie wszystkie składniki można drobno zmiksować w blenderze ustawionym na najwyższe obroty. Następnie przecedź sok przez drobne sito lub woreczek, aby odfiltrować włókna roślinne. W ten sposób możesz uzyskać świeży sok także bez sokowirówki!