Strona głównaZdrowieUlubione panaceum babci na przeziębienie i obniżenie ciśnienia krwi!

Ulubione panaceum babci na przeziębienie i obniżenie ciśnienia krwi!

Posiadanie silnego układu odpornościowego jest niezwykle istotne, ponieważ chroni nas przez cały rok przed wirusami i bakteriami. Zanim przejdziemy do przepisu, chcielibyśmy podzielić się pięcioma wskazówkami na silny układ odpornościowy.

Zbilansowana dieta bogata w owoce i warzywa, zwłaszcza brokuły, kapustę, czosnek, pomidory, marchew, szpinak, owoce cytrusowe, orzechy, ciemne jagody i winogrona.

Witamina D jest niezbędna dla silnego układu odpornościowego. Wiele osób cierpi na niedobory witamin w okresie zimowym, dlatego rozsądne może być stosowanie suplementów.

Ćwiczenia wzmacniają serce i naczynia krwionośne, a także układ odpornościowy. Idealne są sporty wytrzymałościowe, takie jak bieganie, pływanie i jazda na rowerze. Nie należy jednak przesadzać, gdyż może to przynieść odwrotny skutek. Zacznij powoli…

W miarę możliwości unikaj stresu, gdyż silny, długotrwały stres osłabia układ odpornościowy i zapewnia optymalne warunki do namnażania się patogenów.

Zapewnij wystarczającą ilość snu. Osoby wypoczęte są mniej podatne na infekcje i przeziębienia. Zbyt mała ilość snu prowadzi do zmniejszenia liczby komórek obronnych i osłabienia układu odpornościowego.

Aby uchronić się przed przeziębieniem zimą i zyskać dodatkową dawkę witamin, lubimy pić shota imbirowego. Ale nie zawsze musi być tak pikantnie, jak w naszym przepisie na różowy shot imbirowy.

Ten pyszny sok wzmacniający odporność smakuje wyśmienicie dzięki jabłkom i pomarańczom i na pewno dobrze Ci zrobi. Do tego soku trafia także imbir, a buraki sprawiają, że jest on pięknie różowy. Sięgnij więc do sokowirówki i zafunduj sobie coś dobrego!

Składniki:

  • 2 pomarańcze
  • 3 jabłka
  • 1 burak
  • 30 g świeżego imbiru

Obie pomarańcze należy obrać i pokroić na ćwiartki. Usuń rdzeń z jabłek i pokrój je w grubą kostkę. Dokładnie umyj buraki i obierz imbir. Następnie stopniowo dodawaj wszystkie składniki do sokowirówki i wyciśnij z nich sok. Najlepiej cieszyć się sokiem świeżym i zimnym z dodatkiem kostek lodu.

Alternatywnie wszystkie składniki można drobno zmiksować w blenderze ustawionym na najwyższe obroty. Następnie przecedź sok przez drobne sito lub woreczek, aby odfiltrować włókna roślinne. W ten sposób możesz uzyskać świeży sok także bez sokowirówki!

Zobacz Też: