Opublikowano szereg badań potwierdzających właściwości lecznicze pieprzu cayenne. W rzeczywistości jest to wysoka zawartość aktywnego składnika kapsaicyny, która odpowiada za liczne korzyści zdrowotne mielonego pieprzu.
Ponadto ten składnik kuchenny jest również bogaty w witaminę C, B6, flawonoidy E, mangan i potas.
Od czasów starożytnych ludzie używają pieprzu do zatrzymywania krwotoku z nosa i krwawienia z głębokich ran. A leczenie nie może być prostsze. Wystarczy umieścić szczyptę zmielonego pieprzu na ranie, a krwawienie ustanie w mgnieniu oka. Oprócz zatrzymania krwawienia bez bólu, pieprz przyspiesza również proces gojenia.
I to nie wszystko. Pieprz może być również korzystny dla ran wewnętrznych. Po prostu wymieszaj pieprz w szklance wody i wypij. To natychmiast zatrzyma krwawienie.
Według ekspertów w dziedzinie zdrowia najlepiej jest rozpuścić pieprz w szklance gorącej wody i wypić go. Dzieje się tak dlatego, że gorąca woda zwiększa skuteczność pieprzu zarówno w krwawieniu wewnętrznym, jak i zewnętrznym.
Ponadto inne ważne składniki pieprzu, takie jak witamina B6, mangan E i C, flawonoidy i potas sprawiają, że jest on niezwykle korzystny dla zmniejszenia bólu mięśni spowodowanego stanem zapalnym. Obejmuje to sztywny kark, ból pleców i inne rodzaje bólu mięśni.
Ponadto zmielony pieprz może znacznie poprawić zdrowie serca, ponieważ rozkłada zakrzepy krwi, zmniejszając ryzyko miażdżycy i niewydolności serca.
Pieprz cayenne jest również korzystny przeciwko chorobom układu pokarmowego. Wspomaga eliminację toksyn z organizmu i poprawia czynność jelit.