Unikaj pokarmów powodujących podpuchnięte oczy. Zamiast tego zjedz to

W nocy spałeś dobrze, ale rano nadal budzisz się z workami pod oczami i zastanawiasz się dlaczego. Cóż, oprócz braku snu, przyczyną może być również jedzenie, które spożywasz i które sprawia ci przyjemność.

Dzisiaj chcemy pokazać Ci niewinnie wyglądające produkty codziennego użytku, które mogą powodować paskudne worki pod oczami.

Pokarmy, od których puchną oczy

Konserwy , takie jak groszek i fasola, zawierają dużo sodu, który jest używany do konserw. Może to prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, a opuchnięte oczy to tylko jeden z nich. Dlatego przed jedzeniem lub gotowaniem należy je dokładnie wypłukać, aby usunąć nadmiar soli.

Pomidory należą do grupy roślin Lilacaceae, która zawiera substancję solaninę. Wiadomo, że solanina powoduje stany zapalne i obrzęki.

Jeśli więc regularnie masz opuchnięte oczy, spróbuj usunąć pomidory ze swojego menu. Kiedy obrzęk oczu ustąpi, właśnie zidentyfikowałeś sprawcę.

Jeśli jesteś uczulony na pszenicę, jęczmień lub żyto lub masz nietolerancję glutenu , zjedzenie czegokolwiek wykonanego z tych produktów może spowodować wzdęcia. W takiej sytuacji trzeba będzie pożegnać się z produktami pszennymi i poszukać innych alternatyw.

Nietolerancja laktozy jest częstsza, niż mogłoby się wydawać. Według szacunków średnio od 65 do 70% dorosłej populacji świata.

Jeśli więc należysz do osób, których metabolizm nie lubi produktów mlecznych, trzymaj się od nich z daleka, aby uniknąć nieuniknionych wzdęć. I nie zapominajcie, że Wasze ukochane lody to także produkty mleczne!

Cukier jest jednym z najczęściej występujących produktów spożywczych powodujących zapalenie. Powoduje stany zapalne w całym organizmie, jednak najbardziej jest widoczne w okolicach oczu, gdyż skóra w tym miejscu jest cienka i podatna na obrzęki. Ograniczenie spożycia cukru lub jego całkowita rezygnacja ma wiele innych korzyści zdrowotnych. Jeśli chodzi o obrzęki, równie niebezpieczne są sztuczne cukier lub słodziki.

Podobnie jak pomidory, papryczki chili należą do rodzaju Lilac. Jednak oprócz solaniny zawierają składnik zwany kapsaicyną, który może powodować pieczenie i zapalenie tkanek. A to zapalenie może łatwo pojawić się wokół oczu.

Choć kapsaicyna jest zazwyczaj substancją dobroczynną dla organizmu, u niektórych może powodować problemy.

Pokarmy, które zapobiegają opuchniętym oczom

Pietruszka pomaga nerkom wypłukiwać nadmiar płynów z organizmu. Jeśli więc rano Twoje oczy regularnie puchną, spróbuj uwzględnić je w swojej diecie.

Jeśli worki pod oczami są dla Ciebie regularnym problemem, spróbuj zacząć jeść płatki owsiane na śniadanie . Zaparcie może być jedną z przyczyn opuchniętych oczu. Płatki owsiane zawierają dużo błonnika i ułatwiają wypróżnienia, zmniejszając w ten sposób wzdęcia.

Zamiast je jeść, awokado stosowane miejscowo może pomóc zmniejszyć obrzęk oczu. Pokrój plasterki owoców, połóż je na oczach i pozostaw tam na około 10 minut.

Cienie pod oczami mogą być spowodowane brakiem witaminy K, a awokado jest bogate w witaminę K. Zaledwie 28 gramów awokado zawiera 8% zalecanej dziennej dawki witaminy K. Awokado pomaga również w usuwaniu cieni pod oczami.

Przyłożenie pokrojonych, schłodzonych plasterków ogórka na oczy to świetny sposób na odświeżenie zmęczonych oczu, a także usunięcie worków pod oczami. Pozostaw plastry na około 15 minut i  voilà! Worki pod oczami powinny zniknąć, a oczy staną się znacznie świeższe.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: