Długotrwała hiperglikemia, czyli podwyższony poziom cukru we krwi może być nie tylko szkodliwy dla zdrowia, ale i niebezpieczny. Jak go jak najszybciej zredukować?
Jeśli masz podwyższony poziom cukru we krwi, powinieneś przede wszystkim pomyśleć o swoim stylu życia i diecie.
U niektórych osób zjawisko to może pojawiać się na krótko i zazwyczaj udaje się ustabilizować tę sytuację poprzez dobór odpowiedniego pożywienia.
Jeśli poziom cukru jest podwyższony przez długi czas, może rozwinąć się niebezpieczna cukrzyca.
Sprawdźmy jak i czym można ustabilizować poziom cukru we krwi w domowym zaciszu?
Po co monitorować poziom cukru we krwi?
Krew jest najważniejszym płynem ustrojowym, który krąży w organizmie. Składa się z osocza, komórek krwi, które rozprowadzają tlen po całym ciele.
Jednocześnie zawiera dużą ilość substancji, które rozprowadza po całym organizmie i jednocześnie usuwa szkodliwe substancje z organizmu.
Stan krwi wpływa na rozwój różnych chorób, dlatego ważne jest, aby kontrolować jej stan i utrzymywać ją w najlepszej jakości.
Jeśli poziom cukru we krwi utrzymuje się przez dłuższy czas, organizm nie jest w stanie skutecznie przetworzyć otrzymanego cukru i przenieść go z krwi do komórek.
Zagrożeniem jest nie tylko cukrzyca, ale także zdrowie nerek i serca. Odpowiedni dobór jedzenia i napojów może pomóc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Siemię lniane jako oczyszczacz krwi
Siemię lniane jest doskonałym źródłem witamin i minerałów oraz jednym z najlepszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3.
Są absolutnie niezbędne dla naszego organizmu. Nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć, dlatego ważne jest, aby dostarczać je w postaci pożywienia.
Ważny jest również związek LU6, który uczestniczy w prawidłowym przetwarzaniu cukru w organizmie, a tym samym pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu insuliny w osoczu i usuwaniu niezdrowego cukru.
Najlepiej wieczorem namoczyć łyżeczkę nasion w niewielkiej ilości wody i spożyć rano na pusty żołądek. Ważne jest, aby żuć nasiona.
Błonnik pokarmowy
Błonnik jest kolejnym ważnym elementem diety, gdy w organizmie występuje nadmierna ilość cukru.
Doskonale spowalnia trawienie węglowodanów oraz reguluje poziom cukru we krwi.
Dzięki błonnikowi cukier podnosi się stopniowo i w kontrolowany sposób. Z obu rodzajów błonnika, rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, to błonnik rozpuszczalny jest bardziej korzystny dla obniżenia poziomu cukru we krwi.
Dlatego regularnie włączaj do swojej diety świeże owoce i warzywa, płatki owsiane i rośliny strączkowe.
Ponadto błonnik obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga oczyszczanie jelit i ułatwia trawienie.
Ocet jabłkowy
Ocet jabłkowy jest również doskonałym środkiem obniżającym wysoki poziom cukru we krwi.
Znakomicie ogranicza produkcję glukozy w wątrobie, a także poprawia wrażliwość na insulinę.
Idealna ilość to od 2 do 4 łyżek stołowych dziennie. Pamiętaj, aby nie przesadzić, może to spowodować zbyt duży spadek poziomu potasu.
Ocet jabłkowy można dodawać do sałatek warzywnych lub pić jako napój, mieszając go z wodą.
Cynamon
Cynamon jest jednym z głównych pokarmów odpowiednich do poprawy wrażliwości na insulinę i obniżenia poziomu glukozy we krwi.
Ma więc ogromne zalety dla diabetyków. Działa nawet w organizmie w sposób podobny do błonnika, ponieważ spowalnia wchłanianie węglowodanów podczas trawienia.
Dzięki temu po posiłku nie występują nagłe wahania poziomu cukru we krwi. Zafunduj sobie 1 łyżeczkę dziennie.