Niektóre popularne produkty mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie włosów. Jeśli chcesz zachować naturalny kolor, lepiej wyeliminuj je ze swojej diety.
Piękne i lśniące włosy to marzenie każdej kobiety
Aby jednak je zachować, należy wziąć pod uwagę pewne środki, które pomogą zapobiec ich siwieniu i wiotczeniu.
Niektóre pokarmy, w tym zwłaszcza słodycze i nadmierny stres mogą przyczynić się do tych nieestetycznych czynników.
Jeśli więc chcesz zachować kolor w nienaruszonym stanie przez wiele lat, zacznij od diety – jest ona ważna także dla innych filarów zdrowia ludzkiego organizmu, w tym dla obrony układu odpornościowego.
Żywność, która ma negatywny wpływ na włosy
Siwe włosy, łamliwe włosy i rozdwojone końcówki są częstym źródłem kompleksów i niskiej samooceny, z którymi boryka się duża część światowej populacji.
Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te problemy to w większości ich wina, zwłaszcza w wyniku niezdrowej diety i niektórych nawyków związanych ze stylem życia, takich jak palenie tytoniu i ciągła ekspozycja na stres.
W takim przypadku zdecydowanie nie jest odpowiednim rozwiązaniem zwykłe farbowanie włosów, ale zmiana nawyków i tego, co jesz na co dzień.
Do najczęstszych pokarmów, które mają negatywny wpływ na zdrowie i urodę włosów należą słodycze oraz tłuste i smażone potrawy.
Są one pełne związków chemicznych, które przyczyniają się do stresu oksydacyjnego i zwiększają poziom wolnych rodników w organizmie.
Te wrogie substancje odpowiadają między innymi za rozwój wielu groźnych chorób, w tym nowotwory i choroby układu krążenia.
Jednak ich działanie prowadzi również do przedwczesnego starzenia się i pogorszenia pasażu melatoniny.
Lepiej skupić się na zdrowszej żywności
Istnieje kilka produktów spożywczych, które z kolei mogą przyczynić się do zdrowia włosów i promować wzrost włosów. Należą do nich w szczególności:
- łosoś i inne tłuste ryby
- orzechy i nasiona
- jaja, zwłaszcza żółtka
- szpinak i inne warzywa liściaste
- awokado
- owoce i warzywa bogate w witaminę C
- rośliny strączkowe
Wszystkie powyższe produkty spożywcze przyczyniają się do wysokiej jakości wzrost włosów i wsparcie mieszków włosowych.
Niezbędne jest również zadbanie o odpowiednie nawilżenie, które pomoże je odżywić i zapobiegnie powstawaniu łupieżu.
Inne czynniki przyczyniające się do problemu
Istnieje wiele innych czynników, które przyczyniają się do powstawania siwych włosów i ogólnie zakłócają ich zdrowy wzrost. Należą do nich w szczególności:
Wiek: Szary włosy są naturalną częścią procesu starzenia i często pojawiają się wraz z wiekiem.
Genetyka: Jeśli członkowie twojej rodziny mają tendencję do siwienia w młodszym wieku, prawdopodobnie ty też będziesz.
Stres oksydacyjny: Wspomniana wcześniej niezdrowa dieta i nadmierna presja w pracy lub życiu prywatnym przyczyniają się do tego czynnika.
Palenie: Może wpływać na powstawanie melaniny i przyspieszać siwienie włosów.
Każdy powinien mieć świadomość, że siwe włosy są naturalną częścią cyklu życiowego włosa i dlatego u różnych osób mogą pojawić się w różnym wieku.