Uważaj na popularne produkty, przyczyniają się do siwienia włosów

Niektóre popularne produkty mogą mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie włosów. Jeśli chcesz zachować naturalny kolor, lepiej wyeliminuj je ze swojej diety.

Piękne i lśniące włosy to marzenie każdej kobiety

Aby jednak je zachować, należy wziąć pod uwagę pewne środki, które pomogą zapobiec ich siwieniu i wiotczeniu.

Niektóre pokarmy, w tym zwłaszcza słodycze i nadmierny stres mogą przyczynić się do tych nieestetycznych czynników.

Jeśli więc chcesz zachować kolor w nienaruszonym stanie przez wiele lat, zacznij od diety – jest ona ważna także dla innych filarów zdrowia ludzkiego organizmu, w tym dla obrony układu odpornościowego.

Żywność, która ma negatywny wpływ na włosy

Siwe włosy, łamliwe włosy i rozdwojone końcówki są częstym źródłem kompleksów i niskiej samooceny, z którymi boryka się duża część światowej populacji.

Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że te problemy to w większości ich wina, zwłaszcza w wyniku niezdrowej diety i niektórych nawyków związanych ze stylem życia, takich jak palenie tytoniu i ciągła ekspozycja na stres.

W takim przypadku zdecydowanie nie jest odpowiednim rozwiązaniem zwykłe farbowanie włosów, ale zmiana nawyków i tego, co jesz na co dzień.

Do najczęstszych pokarmów, które mają negatywny wpływ na zdrowie i urodę włosów należą słodycze oraz tłuste i smażone potrawy.

Są one pełne związków chemicznych, które przyczyniają się do stresu oksydacyjnego i zwiększają poziom wolnych rodników w organizmie.

Te wrogie substancje odpowiadają między innymi za rozwój wielu groźnych chorób, w tym nowotwory i choroby układu krążenia.

Jednak ich działanie prowadzi również do przedwczesnego starzenia się i pogorszenia pasażu melatoniny.

Lepiej skupić się na zdrowszej żywności

Istnieje kilka produktów spożywczych, które z kolei mogą przyczynić się do zdrowia włosów i promować wzrost włosów. Należą do nich w szczególności:

  • łosoś i inne tłuste ryby
  • orzechy i nasiona
  • jaja, zwłaszcza żółtka
  • szpinak i inne warzywa liściaste
  • awokado
  • owoce i warzywa bogate w witaminę C
  • rośliny strączkowe

Wszystkie powyższe produkty spożywcze przyczyniają się do wysokiej jakości wzrost włosów i wsparcie mieszków włosowych.

Niezbędne jest również zadbanie o odpowiednie nawilżenie, które pomoże je odżywić i zapobiegnie powstawaniu łupieżu.

Inne czynniki przyczyniające się do problemu

Istnieje wiele innych czynników, które przyczyniają się do powstawania siwych włosów i ogólnie zakłócają ich zdrowy wzrost. Należą do nich w szczególności:

Wiek: Szary włosy są naturalną częścią procesu starzenia i często pojawiają się wraz z wiekiem.

Genetyka: Jeśli członkowie twojej rodziny mają tendencję do siwienia w młodszym wieku, prawdopodobnie ty też będziesz.

Stres oksydacyjny: Wspomniana wcześniej niezdrowa dieta i nadmierna presja w pracy lub życiu prywatnym przyczyniają się do tego czynnika.

Palenie: Może wpływać na powstawanie melaniny i przyspieszać siwienie włosów.

Każdy powinien mieć świadomość, że siwe włosy są naturalną częścią cyklu życiowego włosa i dlatego u różnych osób mogą pojawić się w różnym wieku.

👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: