Ten owoc jest bardzo popularny na całym świecie i można go znaleźć prawie w każdym supermarkecie. Wielu konsumentów często pije sok z cytryny, ale zapominają o niezwykłych zaletach skórki z cytryny.
Większość ludzi wyrzuca skórkę z cytryny, nie wiedząc, że skórka cytryny zawiera od 5 do 10 razy więcej substancji odżywczych niż sok oraz witaminy A i C, magnez, wapń, beta-karoten i potas.
Jakie korzyści zawiera skórka cytryny?
- Oprócz wspomnianych składników odżywczych, skórka cytryny zawiera naprawdę korzystne dla zdrowia substancje, takie jak cytronella i phellandrene.
- Są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina C, kwas cytrynowy, jabłkowy i kwas mrówkowy, hesperydyna i pektyny.
- Skórka zawiera salvestrol Q40 i limonen, dwa aktywne składniki, które działają na komórki nowotworowe, szczególnie na raka piersi, okrężnicy i skóry.
- Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i flawonoidów skórka cytryny oczyszcza naczynia krwionośne, obniża zły cholesterol i wysokie ciśnienie krwi.
- Zawiera wapń i inne niezbędne minerały, które wzmacniają kości i pomagają zapobiegać stanom, takim jak osteoporoza.
- Sok lub herbata z tej części owocu jest zalecana do zwalczania gazów jelitowych, zmniejszania zapalenia brzucha, polepszania trawienia i eliminowania odpadów z organizmu.
- Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy chroni i dekoncentruje wątrobę, eliminując toksyny i zanieczyszczenia, które mogą wpływać na Twoje zdrowie.
- Podobnie jak sok z cytryny, skórka ma właściwości alkalizujące, które pomagają regulować pH organizmu.
- Ze względu na zawartość witaminy C zaleca się wzmocnienie układu odpornościowego i zapobieganie przeziębieniom, grypie i infekcjom.
- Sok ze skórki oczyszcza, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.
Przepis na sok ze skórki cytryny
Sok ze skórki jest naprawdę łatwy do przygotowania i jest idealnym napojem do odświeżenia i odżywienia organizmu.
Składniki
- 1 cytryna organiczna ze skórką
- ½ litra wody
- lód
- Miód do smaku
Wskazówki
Umyj cytrynę, a następnie zmiksuj ją w blenderze z ½ litra wody i łyżką miodu. Możesz dodać trochę lodu.
Inne sposoby na wykorzystanie skórek cytryny
Herbata
Jeśli chcesz skorzystać z zalet skórki cytrynowej, wykonaj te proste czynności, aby przygotować pyszną herbatę.
Składniki
- 2 cytryny organiczne
- 1 litr wody
- Miód (opcjonalnie)
Wskazówki
Gotuj skórki cytryny w wodzie przez 15 minut. Zdejmij z ognia i dodaj sok z dwóch cytryn. Kiedy przestygnie dodaj miód.
Starta skórka
Umyj cytrynę i zamroź. Następnie drobno zetrzyj na tarce. Możesz dodać tją do sałatek, soków, ryb, mięs, deserów lub gorących napojów.
- Uwaga: Aby maksymalnie wykorzystać zalety skórki cytrynowej, zalecamy stosowanie organicznych cytryn bez pestycydów. Jeśli nie jesteś pewien pochodzenia swoich cytryn, zdezynfekuj je, zanurzając je w równych częściach wody i octu jabłkowego na 15 minut. Pozwoli to usunąć ślady pestycydów i innych chemikaliów stosowanych podczas uprawy.