Uzdrawiająca moc skórki cytryny

Ten owoc jest bardzo popularny na całym świecie i można go znaleźć prawie w każdym supermarkecie. Wielu konsumentów często pije sok z cytryny, ale zapominają o niezwykłych zaletach skórki z cytryny.

Większość ludzi wyrzuca skórkę z cytryny, nie wiedząc, że skórka cytryny zawiera od 5 do 10 razy więcej substancji odżywczych niż sok oraz witaminy A i C, magnez, wapń, beta-karoten i potas.

Jakie korzyści zawiera skórka cytryny?

Przepis na sok ze skórki cytryny

Sok ze skórki jest naprawdę łatwy do przygotowania i jest idealnym napojem do odświeżenia i odżywienia organizmu.


Składniki

  • 1 cytryna organiczna ze skórką
  • ½ litra wody
  • lód
  • Miód do smaku

Wskazówki



NIE PRZEGAP!  Czy bolą Cię kolana, wystarczy użyć cytryny, a ból szybko zniknie.

Umyj cytrynę, a następnie zmiksuj ją w blenderze z ½ litra wody i łyżką miodu. Możesz dodać trochę lodu.

Inne sposoby na wykorzystanie skórek cytryny

Herbata

Jeśli chcesz skorzystać z zalet skórki cytrynowej, wykonaj te proste czynności, aby przygotować pyszną herbatę.

Składniki

  • 2 cytryny organiczne
  • 1 litr wody
  • Miód (opcjonalnie)

Wskazówki

Gotuj skórki cytryny w wodzie przez 15 minut. Zdejmij z ognia i dodaj sok z dwóch cytryn. Kiedy przestygnie dodaj miód.

Starta skórka


NIE PRZEGAP!  Te 2 składniki stają się najlepszym lekarstwem na cukrzycę!

Umyj cytrynę i zamroź. Następnie drobno zetrzyj na tarce. Możesz dodać tją do sałatek, soków, ryb, mięs, deserów lub gorących napojów.

  • Uwaga:  Aby maksymalnie wykorzystać zalety skórki cytrynowej, zalecamy stosowanie organicznych cytryn bez pestycydów. Jeśli nie jesteś pewien pochodzenia swoich cytryn, zdezynfekuj je, zanurzając je w równych częściach wody i octu jabłkowego na 15 minut. Pozwoli to usunąć ślady pestycydów i innych chemikaliów stosowanych podczas uprawy.