Uzdrawiająca moc skórki cytryny

Ten owoc jest bardzo popularny na całym świecie i można go znaleźć prawie w każdym supermarkecie. Wielu konsumentów często pije sok z cytryny, ale zapominają o niezwykłych zaletach skórki z cytryny.

Większość ludzi wyrzuca skórkę z cytryny, nie wiedząc, że skórka cytryny zawiera od 5 do 10 razy więcej substancji odżywczych niż sok oraz witaminy A i C, magnez, wapń, beta-karoten i potas.

Jakie korzyści zawiera skórka cytryny?

  • Oprócz wspomnianych składników odżywczych, skórka cytryny zawiera naprawdę korzystne dla zdrowia substancje, takie jak cytronella i phellandrene.
  • Są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina C, kwas cytrynowy, jabłkowy i kwas mrówkowy, hesperydyna i pektyny.
  • Skórka zawiera salvestrol Q40 i limonen, dwa aktywne składniki, które działają na komórki nowotworowe, szczególnie na raka piersi, okrężnicy i skóry.
  • Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i flawonoidów skórka cytryny oczyszcza naczynia krwionośne, obniża zły cholesterol i wysokie ciśnienie krwi.
  • Zawiera wapń i inne niezbędne minerały, które wzmacniają kości i pomagają zapobiegać stanom, takim jak osteoporoza.
  • Sok lub herbata z tej części owocu jest zalecana do zwalczania gazów jelitowych, zmniejszania zapalenia brzucha, polepszania trawienia i eliminowania odpadów z organizmu.
  • Ze względu na zawartość przeciwutleniaczy chroni i dekoncentruje wątrobę, eliminując toksyny i zanieczyszczenia, które mogą wpływać na Twoje zdrowie.
  • Podobnie jak sok z cytryny, skórka ma właściwości alkalizujące, które pomagają regulować pH organizmu.
  • Ze względu na zawartość witaminy C zaleca się wzmocnienie układu odpornościowego i zapobieganie przeziębieniom, grypie i infekcjom.
  • Sok ze skórki oczyszcza, przyspiesza metabolizm i pomaga schudnąć.

Przepis na sok ze skórki cytryny

Sok ze skórki jest naprawdę łatwy do przygotowania i jest idealnym napojem do odświeżenia i odżywienia organizmu.

Składniki

  • 1 cytryna organiczna ze skórką
  • ½ litra wody
  • lód
  • Miód do smaku

Wskazówki

Umyj cytrynę, a następnie zmiksuj ją w blenderze z ½ litra wody i łyżką miodu. Możesz dodać trochę lodu.

Inne sposoby na wykorzystanie skórek cytryny

Herbata

Jeśli chcesz skorzystać z zalet skórki cytrynowej, wykonaj te proste czynności, aby przygotować pyszną herbatę.

Składniki

  • 2 cytryny organiczne
  • 1 litr wody
  • Miód (opcjonalnie)

Wskazówki

Gotuj skórki cytryny w wodzie przez 15 minut. Zdejmij z ognia i dodaj sok z dwóch cytryn. Kiedy przestygnie dodaj miód.

Starta skórka

Umyj cytrynę i zamroź. Następnie drobno zetrzyj na tarce. Możesz dodać tją do sałatek, soków, ryb, mięs, deserów lub gorących napojów.

  • Uwaga:  Aby maksymalnie wykorzystać zalety skórki cytrynowej, zalecamy stosowanie organicznych cytryn bez pestycydów. Jeśli nie jesteś pewien pochodzenia swoich cytryn, zdezynfekuj je, zanurzając je w równych częściach wody i octu jabłkowego na 15 minut. Pozwoli to usunąć ślady pestycydów i innych chemikaliów stosowanych podczas uprawy.
👇Udostępnij znajomym👇

Zobacz Też: