ZdrowieJak używać skórki z cytryny do leczenia bólu stawów

Jak używać skórki z cytryny do leczenia bólu stawów

Skórka z cytryny może pomóc złagodzić bóle stawów i stany zapalne, jest skuteczna w postaci miejscowej lub w infuzji.

Cytryna jest owocem cenionym od czasów starożytnych w celach kulinarnych, kosmetycznych, a przede wszystkim w celach leczniczych.

Wyróżnia się wysoką zawartością witaminy C, a także  składnikami przeciwutleniającymi, minerałami i olejkami eterycznymi.

Obecnie udowodniono, że ma on moc wzmacniania układu odpornościowego i przyczynia się do leczenia chorób, takich jak grypa, przeziębienia i infekcje bakteryjne.

Ponadto jest członkiem grupy żywności alkalicznej, która działa jak diuretyki i środki oczyszczące.

Mimo to pomimo jedzenia praktycznie na całym świecie, większość ludzi odrzuca część, która ma najlepsze właściwości: skórkę.

Chociaż nie ma smaku tak łatwego do adaptacji jak miąższ cytryny, ustalono, że ma 10 razy więcej witaminy C. Ma również substancje przeciwzapalne, które mogą być użyteczne w leczeniu bólu stawów.

Korzyści ze skórki cytryny na ból stawów

Kwaśny smak skoncentrowany w skórce cytryny jest jednym z powodów, że prawie każdy woli go odrzucić po ekstrakcji soku.

Przeciwnie są ludzie, którzy zdecydowali się go uratować, ponieważ zdali sobie sprawę, że jest to jedno z głównych źródeł składników odżywczych, które zawiera owoc.

Zawiera kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy, kwas jabłkowy i kwas mrówkowy.

Z drugiej strony jej lotne kwasy działają jako środek przeciwzapalny i zwiotczający, który przyczynia się do zmniejszenia bólu w stawach.

To wraz z wysoką zawartością witamin A i C ma tendencję do kontrolowania zapalenia stawów i zmniejsza ryzyko przedwczesnego pogorszenia stanu stawów.

Jest źródłem wapnia, potasu i żelaza, trzech rodzajów minerałów, które wzmacniają kości, mięśnie i stawy.

Leczenie bólu stawów za pomocą skórki z cytryny

Jest to bardzo skuteczna terapia i w krótkim czasie usuniesz objawy związane z bólem stawów i stanem zapalnym.

Składniki

1 szklanka ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (200g)

2 duże cytryny

5 liści eukaliptusa

szklana butelka lub słoik z pokrywką

2 czyste bandaże lub gaza

folia spożywcza

Instrukcje

Obierz dwie duże cytryny, posiekaj skórkę i włóż ją do słoika z pokrywką

Następnie dodaj oliwę z oliwek i upewnij się, że całkowicie pokrywa skórkę

Pokrój liście eukaliptusa na kilka kawałków i dodaj je do mieszaniny

Zamknij słoik szczelnie i włóż go w chłodne, ciemne miejsce na dwa tygodnie

Po zalecanym czasie odfiltruj przez szmatkę

Jak używać

Zanurz bandaż w mieszance i zastosuj ba bolesnym obszarze

Następnie owiń bandaż  folią spożywczą i wełnianym szalikiem

Odczekaj całą noc

Powtórz to leczenie co najmniej trzy razy w tygodniu


Najnowsze

Popularne

Najnowsze