ZdrowieNie używaj imbiru, jeśli masz którykolwiek z tych problemów zdrowotnych!

Nie używaj imbiru, jeśli masz którykolwiek z tych problemów zdrowotnych!

Możesz przeczytać wiele artykułów na temat różnych korzyści zdrowotnych imbiru. Czy wiesz jednak, że osoby o określonych warunkach, problemach zdrowotnych powinny unikać spożywania tej bardzo pożywnej rośliny?

Zgadza się. Mimo że imbir ma silne bioaktywne związki i składniki odżywcze, należy wiedzieć o jego wpływie na niektóre schorzenia.

Imbir jest szczególnie znany ze swoich zdolności do leczenia wielu zaburzeń trawiennych. Jego bogata zawartość enzymów pomaga w trawieniu i rozkładaniu żywności, a także w procesie detoksykacji organizmu.

Mimo to bez względu na świetną zawartość, imbiru nie należy spożywać w następujących 4 przypadkach:

1. Zaburzenia krwi

Imbir stymuluje krążenie krwi, co czyni go korzystnym w przypadku cukrzycy, otyłości, choroby tętnic obwodowych lub choroby Raynauda. Jednak ta zdolność imbiru sprawia, że ​​jest nieodpowiednia dla osób z hemofilią. Ich krew ma zmniejszoną zdolność krzepnięcia, więc nawet niewielkie obrażenia mogą być śmiertelne.

Innymi słowy, imbir neutralizuje działanie leków stosowanych w przypadku hemofilii, a nawet może pogorszyć stan, prowadząc do śmierci.

2. Niektóre leki

Jeśli zażywasz leki na cukrzycę lub na nadciśnienie powinieneś unikać spożywania imbiru. Wynika to z faktu, że połączenie imbiru z beta-blokerami, antykoagulantami lub insuliną może zmienić działanie leków na organizm. Podobno roślina ta stymuluje rozrzedzenie krwi i obniża ciśnienie krwi, a to zmniejsza działanie tych leków.

3. Niedowaga

Jeśli należysz do grupy osób z niedowagą, unikaj tej rośliny i jej suplementów. Jest tak, ponieważ imbir jest bogaty w błonnik i zwiększa poziom pH w żołądku oraz produkcję enzymów trawiennych.

Wszystko to prowadzi do zmniejszenia apetytu i lepszego spalania tłuszczu. Końcowymi efektami mogą być utrata masy ciała, wypadanie włosów, nieregularne miesiączki i słaba masa mięśniowa.

4. Ciąża

Ta roślina jest bogata w stymulanty, które pomagają w trawieniu i wspierają zdrowie mięśni. Ale jeśli spożyjesz ją w czasie ciąży, może to prowadzić do przedwczesnego skurczu i porodu.

Lekarze zabraniają używania imbiru w ostatnim trymestrze ciąży. Ponadto imbir utrudnia wchłanianie żelaza i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Chociaż może to pomóc złagodzić poranne mdłości, najlepiej skonsultować się z lekarzem przed użyciem.

Co jest dobrym substytutem imbiru?

Jeśli należysz do jednej z tych czterech grup ryzyka, zastąp ten składnik pieprzem cayenne, słodką papryką lub czerwoną papryką.

Według światowej sławy dietetyka Milki Raicevica papryka zapewnia efekty podobne do imbiru. Więc jeśli jesteś fanem pikantnych potraw, wybierz czerwoną paprykę, a jeśli nie, wybierz słodką paprykę. Możesz nawet dodać ją do lemoniady, aby zrobić doskonały napój detoksykacyjny dla swojego ciała.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze