Strona głównaZdrowieWalcz z anemią naturalnie...

Walcz z anemią naturalnie jedząc te 7 pokarmów

Niedokrwistość jest stanem  spowodowanym obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi. Występuje prawie zawsze z powodu niedoboru żelaza lub niedoboru składników odżywczych, takich jak kwas foliowy lub witamina B12.

Jest to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych związanych z odżywianiem się i chociaż jest postrzegany u wszystkich ludzi, najbardziej dotknięte są dzieci i kobiety.

Pojawia się wraz z utrudnieniami w natlenieniu komórek zakłócając funkcjonowanie wielu ważnych narządów.

W rezultacie dotknięta osoba jest chronicznie zmęczona , a w poważnych przypadkach może rozwinąć się takie stany jak nadciśnienie, infekcje, a nawet utrata pamięci.

Dobrą wiadomością jest to, że jest to problem, który można usunąć w sposób naturalny. Wszystko czego potrzeba to jeść odpowiednie produkty i dbać o dietę.

Dlatego właśnie teraz chcemy powiedzieć wam o  7 niesamowitych produktach, które pomagają zwalczać anemię.

1. Szpinak

Niski poziom kalorii i wysoka zawartość niezbędnych składników odżywczych powodują, że szpinak zasługuje na jedno z pierwszych miejsc na naszej liście produktów, które pomagają zwalczyć anemię.

Zawiera kompleks witamin A i B, które są niezbędne do  wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania zmęczenia.

Zawartość żelaza, cynku i wapnia w szpinaku zachęca do produkcji hemoglobiny i pomaga przywrócić krążenie, a tym samym poprawić natlenienie tkanek.

  • Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie co najmniej 1/2 szklanki szpinaku (75 g), aby uzyskać 20% zapotrzebowania na żelazo.

2. Owies

Poza tym, że jest źródłem żelaza, owies zawiera również witaminy i przeciwutleniacze, które są kluczowe w leczeniu tego schorzenia.

Wysoka zawartość składników odżywczych w owsie  pomaga w lepszym transporcie tlenu i składników odżywczych przez całe ciało , zapobiegając fizycznemu i psychicznemu upadkowi.

  • Jedz 2 lub 3 łyżki stołowe owsa (od 20 do 30 g) dziennie, aż do poprawy anemii.

3. Jajka

Regularne spożywanie jajek jest nawykiem, aby utrzymać swoje ciało zdrowe.

Zawierają niezbędne aminokwasy i minerały, które działając razem pomagają w produkcji hemoglobiny i przeciwciał.

Ich profil żywieniowy pomaga w chronicznej anemii, a jednocześnie kontroluje objawy, takie jak kruche włosy i paznokcie .

  • Dodaj jaja do swojej zwykłej diety, najlepiej jeść je na śniadanie.
  • Połącz je z sokiem pomarańczowym, aby ich składniki odżywcze wchłaniały się bardziej efektywnie.

4. Soczewica

Soczewica jest jednym z najlepszych roślin strączkowych dla każdego z niedokrwistością.

Ich zawartość żelaza pomaga w wytwarzaniu krwinek czerwonych i w wszelkich problemach z krążeniem.

Zawierają białka i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed rozpadem spowodowanym niedoborami żywieniowymi.

  • Spożywaj do 3 porcji soczewicy tygodniowo.

5. Chleb pełnoziarnisty

Żywność pełnoziarnista to doskonały wybór, jeśli chcesz zwalczyć zmęczenie i osłabienie spowodowane niedokrwistością.

Węglowodany są źródłem paliwa dla twoich tkanek i komórek, co pomaga utrzymać twoją fizyczną i umysłową wydajność.

Całe ziarna zawierają również niewielką ilość żelaza. W połączeniu z innymi produktami żywnościowymi przyspiesza to powrót do zdrowia w tym stanie.

  • Umieść pieczywo pełnoziarniste w swoim śniadaniu wraz z chudym mięsem, awokado lub owocami.

6. Wątroba

Plany leczenia osób z niedokrwistością często obejmują dietę z wątrobą wołową.

Ten rodzaj mięsa jest głównym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza i dlatego jest  jedną z najlepszych odżywczych odpowiedzi na anemię.

  • Spożywaj wątrobę co najmniej dwa razy w tygodniu.

7. Granat

Podczas, gdy granaty nie zawierają wysokich poziomów żelaza, dodanie ich do diety może pomóc w objawach niedokrwistości.

Zawierają błonnik, potas i inne niezbędne minerały, które wraz z przeciwdziałaniem niedoborom poprawiają krążenie i proces utleniania komórek.

Jedząc je z umiarem zwiększasz poziom energii i pomagasz utrzymać równowagę w produkcji hemoglobiny.

  • Wystarczy spożywać ćwiartkę granatu dziennie lub cieszyć się nim w postaci soku.

Czy zdiagnozowano u ciebie anemię? Oprócz przestrzegania zaleceń lekarza, zwiększ spożycie tych produktów.


przeczytaj to też!

POPULARNE

Jak woda pitna z miedzianego naczynia poprawia twoje zdrowie

Według medycyny ajurwedyjskiej woda pitna z miedzianego naczynia może regulować trzy główne energie w naszym ciele: Vata, Pitta i Kapha. Naukowcy twierdzą, że woda, która pozostaje w miedzianym naczyniu...

Nasze babcie wiedziały, jak usunąć stany zapalne z organizmu: używały liści jeżyn

Czy znasz wyjątkowy sposób, w jaki nasze babcie potrafiły skutecznie usuwać stany zapalne z organizmu za pomocą liści jeżyny? Odkryj starożytną mądrość i tradycyjne praktyki. Przekonasz się, jak te pozornie zwyczajne...

Kiedy organizmowi brakuje witaminy D, może wystąpić depresja, ból kości i pleców

Niedobór witaminy D jest poważnym problemem, który może mieć znaczący wpływ na zdrowie człowieka. Jest to kluczowy składnik, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować. Wymaga on dostarczenia...

Zobacz jakie korzyści zdrowotne osiągniesz pijąc to każdego dnia

Wszyscy mamy swoje nawyki rano, które wykonujemy zaraz po wstaniu z łóżka. Niektórzy wypijają filiżankę herbaty, kawy, część rozpoczyna dzień od śniadania, a jeszcze inni po prostu wychodzą z domu...