Strona głównaZdrowieWalcz z anemią naturalnie...

Walcz z anemią naturalnie jedząc te 7 pokarmów

Niedokrwistość jest stanem  spowodowanym obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi. Występuje prawie zawsze z powodu niedoboru żelaza lub niedoboru składników odżywczych, takich jak kwas foliowy lub witamina B12.

Jest to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych związanych z odżywianiem się i chociaż jest postrzegany u wszystkich ludzi, najbardziej dotknięte są dzieci i kobiety.

Pojawia się wraz z utrudnieniami w natlenieniu komórek zakłócając funkcjonowanie wielu ważnych narządów.

W rezultacie dotknięta osoba jest chronicznie zmęczona , a w poważnych przypadkach może rozwinąć się takie stany jak nadciśnienie, infekcje, a nawet utrata pamięci.

Dobrą wiadomością jest to, że jest to problem, który można usunąć w sposób naturalny. Wszystko czego potrzeba to jeść odpowiednie produkty i dbać o dietę.

Dlatego właśnie teraz chcemy powiedzieć wam o  7 niesamowitych produktach, które pomagają zwalczać anemię.

1. Szpinak

Niski poziom kalorii i wysoka zawartość niezbędnych składników odżywczych powodują, że szpinak zasługuje na jedno z pierwszych miejsc na naszej liście produktów, które pomagają zwalczyć anemię.

Zawiera kompleks witamin A i B, które są niezbędne do  wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania zmęczenia.

Zawartość żelaza, cynku i wapnia w szpinaku zachęca do produkcji hemoglobiny i pomaga przywrócić krążenie, a tym samym poprawić natlenienie tkanek.

  • Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie co najmniej 1/2 szklanki szpinaku (75 g), aby uzyskać 20% zapotrzebowania na żelazo.

2. Owies

Poza tym, że jest źródłem żelaza, owies zawiera również witaminy i przeciwutleniacze, które są kluczowe w leczeniu tego schorzenia.

Wysoka zawartość składników odżywczych w owsie  pomaga w lepszym transporcie tlenu i składników odżywczych przez całe ciało , zapobiegając fizycznemu i psychicznemu upadkowi.

  • Jedz 2 lub 3 łyżki stołowe owsa (od 20 do 30 g) dziennie, aż do poprawy anemii.

3. Jajka

Regularne spożywanie jajek jest nawykiem, aby utrzymać swoje ciało zdrowe.

Zawierają niezbędne aminokwasy i minerały, które działając razem pomagają w produkcji hemoglobiny i przeciwciał.

Ich profil żywieniowy pomaga w chronicznej anemii, a jednocześnie kontroluje objawy, takie jak kruche włosy i paznokcie .

  • Dodaj jaja do swojej zwykłej diety, najlepiej jeść je na śniadanie.
  • Połącz je z sokiem pomarańczowym, aby ich składniki odżywcze wchłaniały się bardziej efektywnie.

4. Soczewica

Soczewica jest jednym z najlepszych roślin strączkowych dla każdego z niedokrwistością.

Ich zawartość żelaza pomaga w wytwarzaniu krwinek czerwonych i w wszelkich problemach z krążeniem.

Zawierają białka i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed rozpadem spowodowanym niedoborami żywieniowymi.

  • Spożywaj do 3 porcji soczewicy tygodniowo.

5. Chleb pełnoziarnisty

Żywność pełnoziarnista to doskonały wybór, jeśli chcesz zwalczyć zmęczenie i osłabienie spowodowane niedokrwistością.

Węglowodany są źródłem paliwa dla twoich tkanek i komórek, co pomaga utrzymać twoją fizyczną i umysłową wydajność.

Całe ziarna zawierają również niewielką ilość żelaza. W połączeniu z innymi produktami żywnościowymi przyspiesza to powrót do zdrowia w tym stanie.

  • Umieść pieczywo pełnoziarniste w swoim śniadaniu wraz z chudym mięsem, awokado lub owocami.

6. Wątroba

Plany leczenia osób z niedokrwistością często obejmują dietę z wątrobą wołową.

Ten rodzaj mięsa jest głównym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza i dlatego jest  jedną z najlepszych odżywczych odpowiedzi na anemię.

  • Spożywaj wątrobę co najmniej dwa razy w tygodniu.

7. Granat

Podczas, gdy granaty nie zawierają wysokich poziomów żelaza, dodanie ich do diety może pomóc w objawach niedokrwistości.

Zawierają błonnik, potas i inne niezbędne minerały, które wraz z przeciwdziałaniem niedoborom poprawiają krążenie i proces utleniania komórek.

Jedząc je z umiarem zwiększasz poziom energii i pomagasz utrzymać równowagę w produkcji hemoglobiny.

  • Wystarczy spożywać ćwiartkę granatu dziennie lub cieszyć się nim w postaci soku.

Czy zdiagnozowano u ciebie anemię? Oprócz przestrzegania zaleceń lekarza, zwiększ spożycie tych produktów.


przeczytaj to też!

POPULARNE

Korzyści dla Zdrowia z Herbaty Cynamonowej

Herbata cynamonowa nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również oferuje szereg korzyści zdrowotnych, zwłaszcza dla osób w wieku od 45 do 65 lat. Oto kilka przekonujących powodów, aby wprowadzić tę...

Ta pospolita przyprawa niszczy tłuszcz i oczyszcza naczynia krwionośne

Zatkane naczynia mogą być odpowiedzialne za kilka zagrażających zdrowiu konsekwencji, takich jak udar, zatorowość lub ostry zawał mięśnia sercowego. Nie narażaj się na takie ryzyko i zamiast tego zacznij spożywać...

10 produktów spożywczych, które łagodzą bóle stawów i stany zapalne

Według Centrum kontroli i zapobiegania chorobom zapalenie stawów jest jedną z wiodących chorób, na które cierpi wiele osób. Zapalenie stawów jest bolesną chorobą reumatyczną, która charakteryzuje się sztywnością stawów...

Czy zawsze jest ci zimno? Możesz cierpieć na te choroby

Mają zimne ręce lub stopy, a w wielu przypadkach drżenie ciała. Gdy pogoda zmienia się bardzo często, organizm potrzebuje kilku tygodni, aby przystosować się do temperatur. Ale jeśli masz często...