Strona głównaZdrowieWalcz z anemią naturalnie...

Walcz z anemią naturalnie jedząc te 7 pokarmów

Niedokrwistość jest stanem  spowodowanym obniżeniem stężenia hemoglobiny we krwi. Występuje prawie zawsze z powodu niedoboru żelaza lub niedoboru składników odżywczych, takich jak kwas foliowy lub witamina B12.

Jest to jeden z najczęstszych problemów zdrowotnych związanych z odżywianiem się i chociaż jest postrzegany u wszystkich ludzi, najbardziej dotknięte są dzieci i kobiety.

Pojawia się wraz z utrudnieniami w natlenieniu komórek zakłócając funkcjonowanie wielu ważnych narządów.

W rezultacie dotknięta osoba jest chronicznie zmęczona , a w poważnych przypadkach może rozwinąć się takie stany jak nadciśnienie, infekcje, a nawet utrata pamięci.

Dobrą wiadomością jest to, że jest to problem, który można usunąć w sposób naturalny. Wszystko czego potrzeba to jeść odpowiednie produkty i dbać o dietę.

Dlatego właśnie teraz chcemy powiedzieć wam o  7 niesamowitych produktach, które pomagają zwalczać anemię.

1. Szpinak

Niski poziom kalorii i wysoka zawartość niezbędnych składników odżywczych powodują, że szpinak zasługuje na jedno z pierwszych miejsc na naszej liście produktów, które pomagają zwalczyć anemię.

Zawiera kompleks witamin A i B, które są niezbędne do  wzmocnienia układu odpornościowego i zwalczania zmęczenia.

Zawartość żelaza, cynku i wapnia w szpinaku zachęca do produkcji hemoglobiny i pomaga przywrócić krążenie, a tym samym poprawić natlenienie tkanek.

  • Idealnym rozwiązaniem jest spożywanie co najmniej 1/2 szklanki szpinaku (75 g), aby uzyskać 20% zapotrzebowania na żelazo.

2. Owies

Poza tym, że jest źródłem żelaza, owies zawiera również witaminy i przeciwutleniacze, które są kluczowe w leczeniu tego schorzenia.

Wysoka zawartość składników odżywczych w owsie  pomaga w lepszym transporcie tlenu i składników odżywczych przez całe ciało , zapobiegając fizycznemu i psychicznemu upadkowi.

  • Jedz 2 lub 3 łyżki stołowe owsa (od 20 do 30 g) dziennie, aż do poprawy anemii.

3. Jajka

Regularne spożywanie jajek jest nawykiem, aby utrzymać swoje ciało zdrowe.

Zawierają niezbędne aminokwasy i minerały, które działając razem pomagają w produkcji hemoglobiny i przeciwciał.

Ich profil żywieniowy pomaga w chronicznej anemii, a jednocześnie kontroluje objawy, takie jak kruche włosy i paznokcie .

  • Dodaj jaja do swojej zwykłej diety, najlepiej jeść je na śniadanie.
  • Połącz je z sokiem pomarańczowym, aby ich składniki odżywcze wchłaniały się bardziej efektywnie.

4. Soczewica

Soczewica jest jednym z najlepszych roślin strączkowych dla każdego z niedokrwistością.

Ich zawartość żelaza pomaga w wytwarzaniu krwinek czerwonych i w wszelkich problemach z krążeniem.

Zawierają białka i przeciwutleniacze, które pomagają chronić komórki przed rozpadem spowodowanym niedoborami żywieniowymi.

  • Spożywaj do 3 porcji soczewicy tygodniowo.

5. Chleb pełnoziarnisty

Żywność pełnoziarnista to doskonały wybór, jeśli chcesz zwalczyć zmęczenie i osłabienie spowodowane niedokrwistością.

Węglowodany są źródłem paliwa dla twoich tkanek i komórek, co pomaga utrzymać twoją fizyczną i umysłową wydajność.

Całe ziarna zawierają również niewielką ilość żelaza. W połączeniu z innymi produktami żywnościowymi przyspiesza to powrót do zdrowia w tym stanie.

  • Umieść pieczywo pełnoziarniste w swoim śniadaniu wraz z chudym mięsem, awokado lub owocami.

6. Wątroba

Plany leczenia osób z niedokrwistością często obejmują dietę z wątrobą wołową.

Ten rodzaj mięsa jest głównym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza i dlatego jest  jedną z najlepszych odżywczych odpowiedzi na anemię.

  • Spożywaj wątrobę co najmniej dwa razy w tygodniu.

7. Granat

Podczas, gdy granaty nie zawierają wysokich poziomów żelaza, dodanie ich do diety może pomóc w objawach niedokrwistości.

Zawierają błonnik, potas i inne niezbędne minerały, które wraz z przeciwdziałaniem niedoborom poprawiają krążenie i proces utleniania komórek.

Jedząc je z umiarem zwiększasz poziom energii i pomagasz utrzymać równowagę w produkcji hemoglobiny.

  • Wystarczy spożywać ćwiartkę granatu dziennie lub cieszyć się nim w postaci soku.

Czy zdiagnozowano u ciebie anemię? Oprócz przestrzegania zaleceń lekarza, zwiększ spożycie tych produktów.


przeczytaj to też!

POPULARNE

Ogrodnictwo może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i choroby przewlekłe

Powszechnie wiadomo, że spędzanie większej ilości czasu na świeżym powietrzu jest dobre zarówno dla naszego zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. A ogrodnictwo jest na to jednym ze sposobów. Teraz...

Dlaczego warto jeść 2 łyżki oleju kokosowego każdego dnia?

Z jednej strony olej kokosowy jest uważany za nowoczesną „super żywność”, podczas gdy z drugiej strony jest to jeden z najbardziej dyskusyjnych produktów na rynku. Olej kokosowy wspomaga utratę wagi To...

Włóż to w swój pępek i pozbądź się kaszlu, przeziębienia i bólu miesiączkowego!

Wiele typowych problemów zdrowotnych, takich jak przeziębienie, grypa, kaszel, a także ból brzucha i menstruacyjny można skutecznie leczyć za pomocą prostego środka ludowego, który wymaga minimalnego wysiłku ze strony...

Syrop czosnkowy wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu!

Syrop czosnkowy to najsilniejszy naturalny antybiotyk na świecie! Faszerowanie rodziny produktami farmaceutycznymi, czy antybiotykami nie musi być konieczne. Jednym ze specyfików własnej produkcji jest niezastąpiony syrop z miodu i czosnku. Ten prosty domowy...