Bez wątpienia czosnek jest jednym z najkorzystniejszych warzyw na świecie. To znacznie więcej niż przyprawa, która poprawia smak Twoich potraw, to medycyna.
W rzeczywistości czosnek jest od dawna stosowany jako część holistycznej medycyny w leczeniu wielu problemów zdrowotnych.
Aby czerpać jak najwięcej korzyści zdrowotnych najlepiej spożywać go w stanie surowym.
Korzyści zdrowotne wynikające z spożywania surowego czosnku
- Zmniejsza nadciśnienie i poziom cholesterolu.
- Zapobiega chorobie wieńcowej i zawałowi serca.
- Zapobiega rozwojowi miażdżycy.
- Chroni przed zwykłymi problemami zdrowotnymi, takimi jak przeziębienie, grypa, gorączka, biegunka, ukąszenia owadów i infekcje grzybicze.
- Redukuje objawy choroby zwyrodnieniowej stawów, powiększenia gruczołu krokowego i cukrzycy.
- Poprawia odporność i zdolność organizmu do usuwania toksyn podczas regularnego spożywania.
- Pobudza zdrową utratę tłuszczu.
Czosnek dobrze łączy się z cebulą i imbirem, zapewniając naturalny detox z chemioterapii. Jest to również bardzo korzystne dla wzmocnienia układu odpornościowego.
Jak korzystać z czosnku?
Spożywanie surowego czosnku jest najlepszym sposobem na czerpanie korzyści zdrowotnych, ponieważ allicyna, aktywny składnik czosnku traci właściwości lecznicze po ugotowaniu. To co robisz to zmiażdżyć trochę czosnku i pozostawić go na 15 minut przed spożyciem. Miażdżenie czosnku powoduje, że allicyna jest bardziej dostępna biologicznie.
Ważne jest również, aby wiedzieć, że czosnek najlepiej spożywać na pusty żołądek, ponieważ pełny żołądek nie może prawidłowo wchłonąć wszystkich składników odżywczych z czosnku.
Czosnek i miód
Zacznij od zmiażdżenia 2-3 ząbków czosnku i wymieszaj je z łyżką miodu.
Aby uzyskać optymalne korzyści zdrowotne, w tym więcej energii, zdrową utratę wagi i ogólny stan zdrowia spożywaj tę mieszankę codziennie.