Jedną z najbardziej popularnych przypraw jest kurkuma. Jest to bardzo wszechstronny składnik stosowany w różnych rodzajach żywności, zwłaszcza w Azji Południowej.
Z powodu dobrze znanych działań jest również używany jako naturalne lekarstwo.
Jest stosowana w leczeniu różnych problemów zdrowotnych, ale nie wiele ludzi zdaje sobie sprawę, że regularne spożywanie kurkumy ma korzystny wpływ na mózg i wątrobę.
Aktywnym składnikiem kurkumy jest kurkumina. Uważa się, że może ona nawet zatrzymać, zapobiec chorobie Alzheimera.
Odkryto również, że właściwości przeciwzapalne kurkuminy odgrywają ważną rolę w leczeniu, ponieważ zmniejszają szkody spowodowane czynnikami utleniającymi i zapalnymi.
Naukowcy uważają, że kurkumina jest korzystna dla zdrowia wątroby ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające. Naukowo udowodniono, że może ona zmniejszyć uszkodzenia wątroby spowodowane:
– Wysokim poziomem toksyczności
– Marskością wątroby
– Etanolem
– Innymi chorobami wątroby
Kurkumina zmniejsza ryzyko rozwoju raka wątroby.
Jak najlepiej wykorzystać kurkumę?
Najlepszym rozwiązaniem jest codziennie spożywanie ¼ łyżeczki kurkumy, a to wystarczy, aby zmniejszyć stan zapalny i zapobiec chorobom.