Strona głównaZdrowieWitamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę nawet o 50%

Witamina D zmniejsza ryzyko zachorowania na grypę nawet o 50%

Lekarze w Japonii twierdzą, że ryzyko zachorowania na grypę u dzieci może zostać zmniejszone o 50 procent tylko wtedy, gdy przyjmą one witaminę D. To odkrycie ma potencjalny wpływ na epidemie grypy, ponieważ witamina D nie ma dużych skutków ubocznych i kosztuje niewiele.

Witamina D jest naturalnie wytwarzana przez ludzkie ciało pod wpływem bezpośredniego światła słonecznego. Również na podstawie badań przeprowadzonych w American Journal of Clinical Nutrition jest bardziej skuteczna w porównaniu ze szczepionkami i lekami przeciwwirusowymi.

Tylko 1 na 10 dzieci w wieku od 6 do 15 lat, przyjmujących witaminę D zachorowało na grypę. Japoński lekarz, Mitsuyoshi Urashima, ten, który prowadził badanie, powiedział dla The Times, że ta witamina była bardziej skuteczna w porównaniu ze szczepionkami, jeśli chodzi o zapobieganie grypie.

Wykazano, że spożywanie witaminy D ( witaminy słonecznej ) obniża ryzyko przeziębienia do jednej trzeciej. Konsultant medyczny i lekarz, dr Damien Downing, publicznie powiedział, że rządy „lubią” epidemie jako szansę narzucenia swojej woli i zarobienia pieniędzy.

Ten lekarz doradza swoim pacjentom zwiększenie spożycia witaminy D zamiast szczepionki.

Możesz być zaskoczony, gdy zrozumiesz, że wielu lekarzy w Ameryce i Kanadzie codziennie przepisuje 50 000 IU witaminy D w leczeniu różnych chorób przewlekłych. Niedobór witaminy D jest powszechny w miesiącach zimowych, szczególnie w krajach położonych daleko na północ od równika.

Witamina słoneczna działa jako modulator układu odpornościowego, zwiększa aktywność makrofagów (rodzaj białych krwinek) i zapobiega nadmiernemu wytwarzaniu cytokin zapalnych.

Dokładnie 354 dzieci wzięło udział w tym procesie. Odkryto, że witamina D chroni przed grypą A , ale nie przed grypą B. Było to w pełni kontrolowane naukowo.

Została przeprowadzona przez naukowców i lekarzy z Jikei University School of Medicine w Tokio w Japonii. Dzieciom codziennie podawano dawkę 1200 jm (jednostek międzynarodowych) witaminy słonecznej przez 3 miesiące.

W pierwszych miesiącach dzieci w grupie spożywające witaminę zachorowały tak samo, jak te, które nie przyjmowały leku. Do drugiego miesiąca, kiedy poziom witaminy we krwi dziecka był wyższy, przewaga tej witaminy była wyraźna.

Ponadto leki przeciwwirusowe są zbyt drogie i prawdopodobnie zbyt toksyczne, aby podawać je ludziom, podczas gdy witamina słoneczna ma dodatkowe zalety.

To słońce zapobiega złamaniom kości, ale uważa się również, że zmniejsza ryzyko cukrzycy, raka i chorób serca, obejmujących różne infekcje bakteryjne i wirusowe.

To japońskie odkrycie potwierdza teorię, że poziomy niskiej zawartości witaminy D we krwi występujące zimą wyjaśniają, dlaczego epidemie grypy zwykle osiągają szczyt między listopadem, a grudniem.

Ta witamina aktywuje wrodzony układ odpornościowy i umożliwia ciału wytwarzanie kilku białek, takich jak katelicydyna i defensyna, które aktywują aktywność komórkową i zwalczają wirusy.

Zobacz Też: