ZdrowieWłącz soczewicę do jadłospisu, może pomóc w wielu problemach

Włącz soczewicę do jadłospisu, może pomóc w wielu problemach

Odkryj różnorodność soczewicy, która nie tylko ochrania serce, ale także dostarcza żelazo i zachwyca swoimi właściwościami antyoksydacyjnymi.

Soczewica to roślina z rodziny strączkowych, obecna w ludzkim menu prawie od niepamiętnych czasów. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, zaliczana jest do roślin strączkowych i uprawiana jest ze względu na swoje nasiona. Jej nazwa prawdopodobnie pochodzi od jej kształtu, który przypomina soczewkę. Soczewica jest sprzedawana zewnętrzną skórką lub bez niej. Dietetyczka i specjalistka ds. żywienia, Jerlyn Jones, wyjaśnia powody popularności soczewicy w diecie. Jednym z czynników jest jej wartość odżywcza oraz wpływ na utratę wagi związany z ochroną serca.

Różnorodność rodzajów soczewicy

Kiedy pada nazwa „soczewica”, większości ludzi przychodzi na myśl stołówka szkolna i jej mało glorijne potrawy. Jednak dzisiaj dobrze wiemy, że istnieje wiele różnych rodzajów soczewicy. W większości przypadków różnią się one pod względem koloru, który może wahać się od żółtego do czarnego. Najbardziej rozpowszechnionym typem jest soczewica brązowa, która ma ziemiasty smak i doskonale nadaje się do duszonych dań i zup. Bardzo popularna staje się także soczewica czerwona, która gotuje się bardzo szybko i ma słodki orzechowy smak.

Wartości odżywcze

Nie należy lekceważyć soczewicy w swojej diecie, ponieważ jest to tanie źródło wielu niezbędnych składników odżywczych. Soczewica jest bogata w witaminy z grupy B, cynk, magnez i potas. Jest także znaczącym źródłem białka. Stanowi ono ponad 25% jej składu, co czyni soczewicę doskonałą alternatywą dla mięsa. Ponadto soczewica jest również doskonałym źródłem żelaza, którego często brakuje osobom na diecie wegetariańskiej. Nie należy również lekceważyć zawartości błonnika, który wspomaga prawidłowe funkcjonowanie jelit i poprawia pracę układu trawiennego.

Ochrona serca dzięki soczewicy

U osób spożywających soczewicę stwierdzono niższe ryzyko chorób serca, ponieważ ma ona istotny wpływ na czynniki ryzyka. Soczewica pomaga obniżać ciśnienie krwi. Jej spożycie redukuje ogólny spożycie jedzenia, co przyczynia się do utraty wagi lub jej utrzymania. Soczewica jest bardzo sycąca i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. To z kolei zmniejsza ryzyko otyłości, która jest czynnikiem ryzyka chorób serca.

Dodatkowe korzyści związane ze spożyciem soczewicy

Poza już wspomnianymi korzyściami odżywczymi, soczewica jest także łatwostrawna i nie obciąża układu trawiennego. Warto również zauważyć, że ma wysoką zawartość kwasu foliowego, który jest istotny nie tylko w czasie ciąży, wspierając rozwój neurologiczny dziecka. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę w metabolizmie białek i kwasów nukleinowych oraz w prawidłowej produkcji krwinek. Soczewica zawiera również polifenole korzystne dla zdrowia, które posiadają silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Podsumowanie

Wprowadzenie soczewicy do swojego jadłospisu może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Od różnorodności rodzajów soczewicy, bogactwa wartości odżywczych, aż po jej pozytywny wpływ na ochronę serca – soczewica to naprawdę wszechstronny składnik, który warto uwzględnić w swojej diecie. Nie tylko zaspokoi ona twoje podniebienie, ale także zadba o twoje zdrowie, wspomagając układ sercowo-naczyniowy i dostarczając niezbędne składniki odżywcze. Dlatego warto wypróbować różnorodne dania z soczewicą i czerpać z nich pełnię smaku i korzyści dla zdrowia.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze