Pomarańcze są jednym z najczęstszych owoców spożywanych na całym świecie. Podczas, gdy wiele osób nie wie o tym, że ich skórka jest źródłem szerokiej gamy składników odżywczych, które pomagają w utrzymaniu zdrowia.
Dla wielu jest niemal instynktowne wyrzucenie ich do kosza. Jednak wykazano, że mają wiele właściwości, które ci pomagają. Ich wpływ na organizm zapobiega powstawaniu wielu chorób.
Ich smak nie jest tak smaczny jak owocu czy sok. Jednak ich aktywne związki są wystarczającym powodem, aby rozważyć dodanie ich do swojej diety.
Istnieje również wiele przepisów, które można wykorzystać, aby cieszyć się egzotycznym, cytrusowym akcentem pomimo gorzkiego smaku.
1. Zapobiega cholesterolu
Skórki pomarańczowe zawierają substancje fitochemiczne i flawonoidy. Mogą być naturalnym lekarstwem dla osób z niekontrolowanym cholesterolem.
Przeciwutleniacze oczyszczają twoje tętnice, zapobiegają one także powstawaniu płytki, która powoduje blokady i skrzepy krwi.
Jednocześnie ma on korzystne działanie na układ sercowo-naczyniowy. Dzieje się tak, ponieważ zmniejsza ryzyko nadciśnienia tętniczego, ataków serca i udarów mózgu.
2. Walczy z zgagą
Substancje czynne tego składnika mają działanie alkaliczne, zmniejsza to kwas żołądkowy.
Zawarcie ich zarówno w koktajlach, jak i herbacie równoważy twój poziom pH trawienia. Zmniejsza również produkcję zbyt dużej ilości kwasu, gdy masz problemy z trawieniem.
W przypadku ciężkiej i powtarzającej się zgagi powinieneś pić ją raz dziennie przez 20 dni.
3. Łagodzi problemy trawienne
Szacuje się, że każde 100 gramów skórki pomarańczowej daje do 10,6 gramów błonnika. Jest to niezbędny składnik odżywczy, który wspomaga twoje trawienie.
Regularne przyjmowanie pokarmu przyspiesza ruchy jelit. Jednocześnie zachęca do usuwania odpadów przechowywanych w okrężnicy.
Jest to jeden z najlepszych domowych środków na zapobieganie zespołowi jelita drażliwego, biegunce i chorobom zapalnym.
4. Ma właściwości antybakteryjne
Naturalne ekstrakty tego składnika mają wysoką zawartość związków fenolowych i przeciwutleniających. Jednocześnie mają właściwości antybakteryjne.
Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz, może walczyć z szeregiem szkodliwych patogenów w tym z bakteriami E. Coli.
5. Zapobiega i zwalcza choroby dróg oddechowych
Skórki pomarańczowe zawierają do 10 razy więcej witaminy C niż sok pomarańczowy. W rezultacie jest to jedna z najlepszych rzeczy na wzmocnienie układu odpornościowego.
Ta odżywka przeciwutleniająca spowalnia proliferację wirusów i bakterii. Wzmacnia również mechanizmy obronne, zapobiega to chorobom układu oddechowego, jak:
- Zapalenie oskrzeli
- Przeziębienia
- Grypa
- Alergie
- Astma
- Rak płuc
6. Poprawia twoje zdrowie jamy ustnej
Żucie odrobiny skórki pomarańczowej to nawyk, który pozwala:
- Odświeżyć oddech.
- Kontroluj bakterie.
- Unikać żółtych plam na zębach.
Ma ekstrakty i olejki eteryczne, które zapewniają barierę ochronną przed szkodliwym działaniem bakteryjnej płytki nazębnej i związanymi z nią infekcjami.
Skórę pomarańczową do żucia zaleca się również pacjentom z wrażliwymi zębami. Dzieje się tak, ponieważ stosowanie jej zmniejsza objawy.
7. Pomaga schudnąć
Zawierają błonnik i ma właściwości odtruwające, które pomagają schudnąć.
Picie ich w postaci herbaty lub dodanie do innych przepisów zachęca do procesów oczyszczania organizmu. To również przedłuża uczucie bycia pełnym, powstrzymuje cię od zjedzenia zbyt dużej ilości kalorii.