Ze względu na działanie przeciwzapalne wody imbirowej może być stosowana w walce z różnego rodzaju bólami. Imbir to aromatyczna roślina używana od wieków z różnych względów kulinarnych i leczniczych.
Jest to bulwa, która jest używana w tysiącach kuchni na całym świecie ze względu na jej wszechstronność.
Imbir zawiera gingerol, który jest substancją czynną, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające.
Jest także bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin i aminokwasów. Zapewniają one organizmowi szeroką gamę korzyści zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.
Jest często stosowany w medycynie alternatywnej orientalnej. Obecnie rozprzestrzenia się na całym świecie ze względu na jego zdolność do poprawy zdrowia.
Poniżej chcielibyśmy podzielić się z Wami podstawowymi korzyściami i popularnym przepisem na wodę imbirową , abyście również mogli czerpać te korzyści.
Właściwości odżywcze imbiru
Korzeń imbiru jest monumentalnym źródłem składników odżywczych, które można wykorzystać do ochrony organizmu i zwalczania różnych chorób.
Zawiera olejki eteryczne, takie jak limonen, cytronella i gingerol, które zapewniają istotną ilość tych pozytywnych efektów zdrowotnych.
Gingerol jest najbardziej niesamowity spośród nich wszystkich, a także nadaje mu pikantny smak. Jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który wspiera leczenie chorób takich jak zapalenie stawów i zapalenie kości.
Zawiera również witaminy C, kompleks witamin B i minerały takie jak wapń, chrom, glin i fosfor.
Powinniśmy również zwrócić uwagę, że zawiera on kwas linolowy, aminokwasy, takie jak niacyna i tryptofan oraz enzymy takie jak proteaza i zingibaina.
Korzyści płynące z wody imbirowej
Woda imbirowa to uzdrawiający napój, który koncentruje wszystkie składniki odżywcze w połączeniu z cytryną i miodem.
Ponieważ tworzy bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i uspokajające, zalecamy go w łagodzeniu bólów głowy, migreny i napięć wywołanych stresem.
Udowodniono, że blokuje działanie prostaglandynu, który jest substancją wywołującą migrenę poprzez rozpalanie naczyń krwionośnych w mózgu.
Jest to również doskonały tonik trawienny, idealny do zwalczania powszechnych problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak gazy, ból i niestrawność.
Jego aktywne składniki stymulują przepływ krwi i zapobiegają tworzeniu się żylaków i pajączków.
Jest to jeden z najlepszych naturalnych środków na ból stawów i mięśni, ponieważ gingerol zmniejsza stan zapalny i daje poczucie ulgi.
W rzeczywistości spożywanie umiarkowanej dawki codziennie zwalcza objawy związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów, zapaleniem kości i innymi przewlekłymi stanami zapalnymi.
A ponieważ jest niskokaloryczny jest zdrowym sposobem na przyspieszenie metabolizmu i łatwiejsze odchudzanie.
Jak zrobić wodę imbirową
Składniki
- Świeży imbir (50 gramów)
- 3 szklanki wody (750 ml)
- Sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki stołowe miodu (50 g)
Wskazówki
- Weź świeży korzeń imbiru i umyj go dobrze. Następnie zetrzyj go za pomocą tarki do żywności.
- Doprowadzić wodę do wrzenia i dodaj imbir.
- Pozostaw na małym ogniu przez dwie minuty, a następnie usuń z ognia.
- Dodaj sok z cytryny, a gdy przestygnie miód.
- Pij dwie lub trzy szklanki dziennie.
Przeciwwskazania
Pomimo faktu, że woda z imbiru ma wiele zalet powinniśmy również dodać, że są pewne przypadki, w których nie zalecamy jej picia.
Nie powinieneś jej pić, jeśli masz wrzody dwunastnicy, zapalenie okrężnicy lub choroby Leśniowskiego-Crohna.
Picie w ciąży nie jest dobrym pomysłem, ponieważ niektóre z tych związków mogą zakłócać proces hormonalny płodu.