Woda imbirowa łagodzi migreny, dyskomfort trawienny i ból

Ze względu na działanie przeciwzapalne wody imbirowej może być stosowana w walce z różnego rodzaju bólami. Imbir to aromatyczna roślina używana od wieków  z różnych względów kulinarnych i leczniczych.

Jest to bulwa, która jest używana w tysiącach kuchni na całym świecie ze względu na jej wszechstronność.

Imbir zawiera gingerol, który jest substancją czynną, która ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające.

Jest także bogatym źródłem olejków eterycznych, witamin i aminokwasów. Zapewniają one organizmowi szeroką gamę korzyści zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych.

Jest często stosowany w medycynie alternatywnej orientalnej. Obecnie rozprzestrzenia się na całym świecie ze względu na jego zdolność do poprawy zdrowia.

Poniżej chcielibyśmy podzielić się z Wami podstawowymi korzyściami i popularnym przepisem na wodę imbirową , abyście również mogli czerpać te korzyści.

Właściwości odżywcze imbiru

Korzeń imbiru jest monumentalnym źródłem składników odżywczych, które można wykorzystać do ochrony organizmu i zwalczania różnych chorób.

Zawiera olejki eteryczne, takie jak limonen, cytronella i gingerol, które zapewniają istotną ilość tych pozytywnych efektów zdrowotnych.

Gingerol jest najbardziej niesamowity spośród nich wszystkich, a także nadaje mu pikantny smak. Jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który wspiera leczenie chorób takich jak zapalenie stawów i zapalenie kości.

Zawiera również witaminy C, kompleks witamin B i minerały takie jak wapń, chrom, glin i fosfor.

Powinniśmy również zwrócić uwagę, że zawiera on kwas linolowy, aminokwasy, takie jak niacyna i tryptofan oraz enzymy takie jak proteaza i zingibaina.

Korzyści płynące z wody imbirowej

Woda imbirowa to uzdrawiający napój, który koncentruje wszystkie składniki odżywcze w połączeniu z cytryną i miodem.

Ponieważ tworzy bardzo silne działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i uspokajające, zalecamy go w łagodzeniu bólów głowy, migreny i napięć wywołanych stresem.

Udowodniono, że blokuje działanie prostaglandynu, który jest substancją wywołującą migrenę poprzez rozpalanie naczyń krwionośnych w mózgu.

Jest to również doskonały tonik trawienny, idealny do zwalczania powszechnych problemów żołądkowo-jelitowych, takich jak gazy, ból i niestrawność.

Jego aktywne składniki stymulują przepływ krwi i zapobiegają tworzeniu się żylaków i pajączków.

Jest to jeden z najlepszych naturalnych środków na ból stawów i mięśni, ponieważ gingerol zmniejsza stan zapalny i daje poczucie ulgi.

W rzeczywistości spożywanie umiarkowanej dawki codziennie zwalcza objawy związane z reumatoidalnym zapaleniem stawów, zapaleniem kości i innymi przewlekłymi stanami zapalnymi.

A ponieważ jest niskokaloryczny jest zdrowym sposobem na przyspieszenie metabolizmu i łatwiejsze odchudzanie.

Jak zrobić wodę imbirową

Składniki

  • Świeży imbir (50 gramów)
  • 3 szklanki wody (750 ml)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki stołowe miodu (50 g)

Wskazówki

  • Weź świeży korzeń imbiru i umyj go dobrze. Następnie zetrzyj go za pomocą tarki do żywności.
  • Doprowadzić wodę do wrzenia i dodaj imbir.
  • Pozostaw na małym ogniu przez dwie minuty, a następnie usuń z ognia.
  • Dodaj sok z cytryny, a gdy przestygnie miód.
  • Pij dwie lub trzy szklanki dziennie.

Przeciwwskazania

Pomimo faktu, że woda z imbiru ma wiele zalet powinniśmy również dodać, że są pewne przypadki, w których nie zalecamy jej picia.

Nie powinieneś jej pić, jeśli masz wrzody dwunastnicy, zapalenie okrężnicy lub choroby Leśniowskiego-Crohna.

Picie w ciąży nie jest dobrym pomysłem, ponieważ niektóre z tych związków mogą zakłócać proces hormonalny płodu.