ZdrowieWolisz smażone koniki polne czy szaszłyki ze świerszcza?

Wolisz smażone koniki polne czy szaszłyki ze świerszcza?

Od jakiegoś czasu mówi się o owadach jako o jedzeniu przyszłości. W krajach azjatyckich jest to powszechna potrawa, jednak w naszym kraju pomysł ten budzi większy opór niż entuzjazm.

Na pierwszy rzut oka przysmaki z owadów nie zachęcają do ich skosztowania, a wielu z nas wolałoby raczej być głodnym niż zjeść świerszcza czy mącznika.

Ale prawda jest taka, że ​​zyskują one coraz więcej zwolenników, ponieważ korzyści jakie niesie ze sobą ich spożywanie są dość znaczące.

Wideo dla odważnych. Sprawdź ofertę przysmaków z owadów na targu tajskim:

Białko jak w wołowinie

Chociaż może się to nie wydawać, owady zawierają minimalną ilość tłuszczu i dużą ilość białka, które jest porównywalne jakością do wołowiny.

Oprócz tego zawierają również witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3 czy błonnik – specyficzna zawartość cennych substancji różni się w zależności od rodzaju.

Dzięki swoim walorom odżywczym przysmaki z owadów stopniowo zyskują popularność wśród sportowców i zwolenników zdrowego trybu życia.

Ich znanym promotorem jest np. alpinista Adam Ondra. Oprócz zdrowia jedzenie sześcionożnych owadów ma jeszcze jeden plus – produkcja owadów w wyspecjalizowanych gospodarstwach nie jest nawet w przybliżeniu tak wymagająca ekologicznie jak wielkoobszarowe hodowle.

Lista znanych owadów

Najpopularniejsze gatunki jadalne to świerszcze, koniki polne, larwy mącznika i koniki polne. W sumie na świecie występuje 2000 gatunków owadów jadalnych.

Jednak w Unii Europejskiej ich liczba jest regulowana i każdy producent żywności musi ubiegać się o wprowadzenie nowego gatunku na rynek.

Na świecie możesz zafundować sobie bardziej zróżnicowaną ofertę – na przykład karaluchy, larwy motyli, mrówki i robaki wszelkiego rodzaju i wielkości.

Najczęściej przygotowuje się je poprzez smażenie, pieczenie, w formie szaszłyków lub jako składnik dań z makaronem lub zup.

Na początek spróbuj ciastka lub makaronu

Jeśli skusisz się na degustację, ale jednocześnie nie chcesz gryźć nóżek i muszli możesz spróbować jednego z produktów, w których owady są dobrze schowane.

Obecnie na rynku dostępne są makarony, ciastka, batony proteinowe, napoje, chipsy, krakersy czy cukierki czekoladowe.

Można też kupić mąkę z owadów i zrobić z niej np. placuszki czy naleśniki. Mimo początkowego niedowierzania przekonasz się, że nie czeka Cię nic strasznego, gdy spróbujesz produktów z owadów.

Każdy rodzaj ma swoją specyfikę, ale ich smak jest raczej neutralny lub przypomina inne znane jedzenie – na przykład płatki kukurydziane, orzechy, krewetki czy grzyby.

Napisz w komentarzu na Facebooku co ty sądzisz o jedzeniu owadów, lubisz poznawać nowe smaki czy raczej jesteś przeciwnikiem tego typu jedzenia?


Najnowsze

Popularne

Najnowsze