Poznaj prosty przepis pochodzący od Amiszów, który ma wspaniałe właściwości lecznicze, a dodatkowo wzmocni Twój układ odpornościowy w krótkim czasie. Przepis ten doskonale nadaje się przy problemach z ciśnienie krwi i wysoki poziom cholesterolu.
Lekarstwo to powinno być spożywane przez tydzień, a co najważniejsze jest bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
-1 Kawałek imbiru (1cm,starty)
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka octu jabłkowego
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki w blenderze przez około 30 sekund, następnie odcedzić i przechowywać w lodówce przez 5 dni.
Spożywanie:
Spożywaj łyżkę tego środka zaradczego rano przed śniadaniem i łyżkę wieczorem przed pójściem do łóżka. Nie zaleca się przyjmować tego środka więcej niż 3 razy dziennie. W krótkim czasie ciśnienie krwi powinno się obniżyć i poczujesz się znacznie lepiej niż wcześniej.
Czy imbir obniża poziom cholesterolu?
Tak, imbir może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Zawiera on wiele składników odżywczych, które pomagają w oczyszczaniu tętnic i zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych1. Imbir ma właściwości przeciwzapalne i działa przeciwzakrzepowo, co korzystnie wpływa na układ krążenia2.
Ponadto, badania wykazały, że imbir obniża poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20 mg/dL, przy czym poziom dobrego cholesterolu pozostaje bez zmian2.
Warto jednak pamiętać, że z imbiru powinny zrezygnować osoby, które chorują na stany zapalne żołądka, chorobę wrzodową i refluks2.
Czy czosnek obniża poziom cholesterolu?
Tak, czosnek może pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Regularne jedzenie czosnku (najlepiej surowego) pomaga zmniejszyć poziom złego cholesterolu LDL we krwi pacjenta i chroni przed miażdżycą i niektórymi chorobami serca1.
Czosnek hamuje wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego i zmniejsza jego wewnętrzną produkcję w organizmie, co powoduje obniżenie jego poziomu w osoczu2.
Badania wykazały, że czosnek obniża poziom całkowitego cholesterolu i trójglicerydów nawet o 20 mg/dL, przy czym poziom dobrego cholesterolu pozostaje bez zmian3.
Warto jednak pamiętać, że czosnek może wpływać na działanie leków przeciwzakrzepowych i przeciwpłytkowych oraz zwiększać ryzyko krwawienia2.