Nasion arbuza zawierają błonnik, który jest niezbędny dla funkcjonowania przewodu pokarmowego, pomaga w przypadku pasożytów, a także posiadają właściwości antybiotykowe.
Nasion arbuza zawiera cytrulinę, która jest znana jako przeciwutleniacz. Cytrulina rozszerza naczynia krwionośne i ma pozytywny wpływ w przypadku nadciśnienia, dusznicy bolesnej i miażdżycy.
Jak prawidłowo spożywać nasion arbuza?
Składniki:
– 1 litr wody
– 30 nasion arbuza
Sposób przygotowania:
Umieść wodę w garnku i dodaj około trzydziestu nasiona arbuza. Umieść garnek na ogniu i gotuj nasiona przez około 10 minut.
Po tym czasie odstaw garnek z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Odcedź nasiona, a powstały napój przechowuj w lodówce.
Można pić samą wodę, ale jeśli nie lubisz jej smaku można połączyć ją z dowolnym naturalnym sokiem.
Tak przygotowany napój należy wypić w ciągu całego dnia.