ZdrowieWystępuje w żywności i co roku zwiększa swój zasięg: powoduje biegunkę, dreszcze...

Występuje w żywności i co roku zwiększa swój zasięg: powoduje biegunkę, dreszcze i wymioty

Współczesna żywność, choć poddana rygorystycznym normom bezpieczeństwa, nie jest wolna od tajemniczego intruza. Corocznie jego obecność sprawia, że tysiące osób doświadcza nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak biegunka, dreszcze i wymioty. Czym jest ten niepożądany gość, jakie są jego skutki i jak chronić się przed nim? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz poniżej!

Od czego można zarazić się salmonellozą?

Najczęstszym źródłem zakażenia jest niedostatecznie poddane obróbce cieplnej mięso z kurczaka, indyka lub innego mięsa drobiowego. Innym źródłem infekcji są niedogotowane jaja, niepasteryzowane mleko lub skażone surowe owoce, warzywa lub orzechy. Wskazane jest również mycie rąk po skorzystaniu z toalet, zwłaszcza publicznych, w których przewija się każdego dnia wiele osób.

Strona Mayoclinic ostrzega przed wyjazdami do miejsc o niskim poziomie higieny. Ryzyko wzrasta w przypadku podróży do krajów pozbawionych czystej wody pitnej i właściwej utylizacji ścieków. Gatunki Salmonelli wywołujące dur brzuszny występują częściej w krajach rozwijających się.

Objawy salmonellozy

Objawy pojawiają się szybko. Witryna Healthline podaje zakres od 8 do 72 godzin po zjedzeniu skażonej żywności lub wypiciu skażonej wody. Według strony internetowej CDC objawy mogą być bardzo poważne i utrzymywać się do siedmiu dni.

W ostrej fazie objawia się bólami brzucha, skurczami i uporczywą biegunką (może być także krwawa), której towarzyszy gorączka, dreszcze, bóle mięśni, nudności i wymioty.

Odwodnienie następuje bardzo szybko, co można rozpoznać po ciemnym zabarwieniu moczu, niewielkich ilościach moczu, suchości w ustach i braku energii.

Choroba ta jest szczególnie niebezpieczna dla osób osłabionych, niemowląt, dzieci i osób starszych. Zwłaszcza dzieci mogą bardzo szybko tracić płyny, a odwodnienie może być dla nich śmiertelne.

Jak potwierdzić salmonellozę

Rozpoznanie salmonellozy należy do lekarza. Z pewnością będzie zainteresowany Twoim stanem ogólnym, objawami i wrażliwością brzucha na dotyk.

Będzie go również interesować stan Twojej skóry, zwłaszcza wysypka w postaci małych różowych kropek. Gdyby tej wysypce towarzyszyła wysoka gorączka, byłby to dur brzuszny. Do wykrycia bakterii Salmonella stosuje się badanie krwi lub kału.

Leczenie salmonellozy

W leczeniu salmonellozy najważniejsze jest uzupełnienie płynów i elektrolitów. Pij dużo wody, napoje nawadniające mogą być bardzo pomocne dla dzieci. Terapia obejmuje również dostosowanie jadłospisu, który powinien zawierać produkty niedrażniące i lekkostrawne.

Podczas leczenia należy dużo odpoczywać. Jeśli nie możesz przyjmować płynów, skontaktuj się z lekarzem. Antybiotyki są przepisywane tylko w poważnych przypadkach. Bądź ostrożny, jeśli masz salmonellozę możesz zarazić innych.

Jak uniknąć salmonellozy

Aby to zrobić, należy prawidłowo obchodzić się z jedzeniem, zwracać uwagę na higienę podczas przygotowywania i nie jeść surowego mięsa. Po przygotowaniu ryzykownych potraw, które mogą zawierać Salmonellę, dokładnie wyczyść blat kuchenny.

Po kontakcie z surowym mięsem lub drobiem dokładnie umyj ręce i używaj osobnych przyborów do ich przecinania, czyszczenia. Pamiętaj o właściwym przechowywaniu żywności.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze