Strona głównaZdrowieWzmocnij swój system odpornościowy za pomocą imbiru, cytryny i miodu

Wzmocnij swój system odpornościowy za pomocą imbiru, cytryny i miodu

Te trzy składniki tworzą doskonały zespół do walki z chorobą i poprawiają zdolność twojego ciała do obrony. Picie herbaty z imbirem, cytryną i miodem codziennie może wzmocnić układ odpornościowy.

Wzmocnij swój system odpornościowy za pomocą imbiru, cytryny i miodu

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się dlaczego twoje ciało jest tak mocno dotknięte chorobą? Zarodki wywołujące przeziębienia pojawiają się codziennie, podobnie jak inne patogeny i wirusy.

Układ odpornościowy jest pierwszą linią obrony w ochronie organizmu przed chorobą, stanowiąc barierę dla wirusów, które chcą zarazić, a także bakterii i grzybów. Czasami jednak twój układ odpornościowy może być tak przygnębiony, że nie stanowi wystarczającego zagrożenia dla tych wirusów.

Więc jeśli chcesz wzmocnić naturalną obronę swojego ciała, możesz skorzystać z domowej roboty środka zawierającego imbir, cytrynę i miód, trzech składników, które pomogą Ci „pożegnać się” z chorobą.

W jaki sposób cytryna, imbir i miód pomagają wzmocnić układ odpornościowy?

Objawami najbardziej związanymi z ciałem o osłabionym układzie odpornościowym są kaszel, przekrwienie błony śluzowej nosa i ból gardła.

Możesz wzmocnić swój układ odpornościowy jeśli codziennie rano spożywasz herbatę z imbirem, cytryną i miodem.

Każdy z tych składników zawiera same korzyści. Cytryna zawiera silne przeciwutleniacze, zwalcza bakterie, oczyszcza toksyny i jest bogata w witaminy. Miód może działać jako środek antyseptyczny, eliminując wirusy. Imbir ma wiele właściwości, które pomagają w radzeniu sobie z różnymi chorobami, oczyszcza jamę nosową, reguluje temperaturę ciała i może również działać jako środek obkurczający.

Jeśli jesteś podatny na choroby, będziesz chciał spróbować leków profilaktycznych. Jeśli nie chcesz chorować powinieneś również rozważyć ten lek, aby wzmocnić system immunologiczny. Dołącz filiżankę do porannej rutyny śniadaniowej.

Będziesz potrzebował świeżego imbiru, łyżki miodu i soku z jednej cytryny (w celu zwiększenia jej skuteczności, możesz dodać skórkę cytryny) i czterech szklanek wody. Wymieszaj wszystko w blenderze, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Druga opcja to napar jako herbata, krojenie małych kawałków imbiru i gotowanie ich w wodzie. Zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i łyżkę miodu(po ostygnięciu).

Jeśli szukasz szybkiego lekarstwa, umieść w hermetycznie zamkniętym szklanym słoju porcję imbiru, skórki cytrynowej i miodu do smaku. Dobrze wymieszaj i spożywaj łyżkę stołową, gdy źle się poczujesz lub podejrzewasz, że zachorujesz. Ta mieszanka może być przechowywana przez okres do trzech miesięcy w zimie.

Wskazówki jak wzmocnić swój układ odpornościowy.

Powinieneś rozważyć zmianę pewnych nawyków i zwrócić szczególną uwagę na dietę, aby utrzymać ciało w dobrej kondycji i nie chorować.

Jedz więcej białek

Zrównoważona dieta bardzo pomoże w utrzymaniu silnego układu odpornościowego, ponieważ twoje ciało jest w stanie lepiej wytwarzać białe krwinki. W procesie tym pomocne są białka pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Najlepsze źródła białka pochodzą z całych zbóż, liściastych zielonych warzyw, awokado, mięsa, jajek i nabiału.

Jedz „zdrowe” tłuszcze

Nie wszystkie tłuszcze są niezdrowe dla twojego organizmu. W rzeczywistości tłuszcze nasycone powinny stanowić część diety. Takie postępowanie pomoże ci uniknąć problemów sercowo-naczyniowych, nadciśnienia i złego cholesterolu. Polecamy kukurydzę, nasiona dayni, soję i sezam.

Zmniejsz ilość węglowodanów

Powinieneś spożywać tylko zalecane ilości węglowodanów znajdujących się w zbożach (cała pszenica), aby twoje ciało mogło produkować więcej białych krwinek. Jeśli spożywasz węglowodany z mączek procesowych, twoje ciało będzie mniej zdolne do produkcji limfocytów T, co przekłada się na zmniejszenie odporności.

Przeciwutleniacze

Przeciwutleniacze są obecne w wielu produktach żywnościowych i mają moc pomagania organizmowi w eliminowaniu toksyn, a także w naprawie komórek zniszczonych przez wirusy i bakterie. Witaminy C i E, betakaroten, selen i cynk należą do najsilniejszych przeciwutleniaczy. Można je znaleźć w kapuście, marchewce, pomidorach, kukurydzy, paprykach, brokułach, pomarańczach, truskawkach, orzechach, papai, słoneczniku, szpinaku i owocach morza.

Zobacz Też: