ZdrowieZ infekcjami możesz się pożegnać, to ich największy wróg: Wystarczy 5 łyżeczek...

Z infekcjami możesz się pożegnać, to ich największy wróg: Wystarczy 5 łyżeczek dziennie

Od niepamiętnych czasów czosnek był stosowany w leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych. Stosuje się go zewnętrznie i wewnętrznie. Spożywa się go na surowo, w postaci syropów i olejków, aby leczyć różne infekcje.

Jeśli szukasz najpotężniejszego naturalnego środka poszukaj czosnku. Nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Nasze babcie wiedziały już, że czosnek działa przeciw infekcjom i wspiera układ odpornościowy.

Syrop czosnkowy jako lekarstwo

Surowy czosnek zawiera substancję zwaną allicyną, która słusznie uważana jest za naturalny antybiotyk. Dzięki niemu, jak potwierdza także portal Healhtline, czosnek ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe.

Syrop czosnkowy jest tak silny, że radzi sobie z większością infekcji dróg oddechowych. Niezależnie od tego, czy jest to choroba płuc, ból gardła, chrypka, kaszel, astma czy przewlekłe zapalenie oskrzeli, czosnek na pewno Cię nie zawiedzie.

Przepis na syrop czosnkowy

Czego będziesz potrzebować?

  • Jedna duża główka czosnku
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 szklanki miodu.

Procedura przygotowania przepisu:

  1. Obierz, oczyść i drobno posiekaj czosnek.
  2. Dodaj do niego pozostałe składniki.
  3. Pozostaw mieszaninę na noc, aby połączyć składniki.
  4. Rano odcedź i przechowuj w chłodnym miejscu.

Zastosowanie i dawkowanie:

Przyjmuj ten syrop co pięć godzin podczas trwającej choroby. Nałóż pięć kropli na łyżkę z cukrem i zjedz. Jeśli chcesz zapobiegawczo wzmocnić swoją odporność tym syropem, to przyjmuj pięć kropli na łyżeczkę raz dziennie.

Ocet jabłkowy wzmocni efekt

Według WebMD ocet jabłkowy jest doskonałym dodatkiem do ludowych przepisów, ponieważ zawiera wiele niezbędnych dla zdrowia substancji. Zawiera dużo potasu, magnezu, wapnia i fosforu. Jest także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy.

Ciemniejsze octy jabłkowe są mniej rafinowane i bogatsze w przeciwutleniacze.


Najnowsze

Popularne

Najnowsze