Ten wspaniały owoc zwany awokado stał się częścią współczesnego zdrowego żywienia. Dzieje się tak, gdyż ma on szereg korzyści dla zdrowia. Awokado jest bogate w niezbędne witaminy takie jak E, K, C, B6, B5, potas. Ponadto są one bogatym źródłem błonnika i zawierają również kwas tłuszczowy, który potocznie zwany jest „zdrowe serce”.
Ze względu na swoją wszechstronność awokado stało się bardzo popularne, a jego popularność wciąż rośnie.
W tym artykule przeczytasz jak uprawiać awokado w domu.
1.Przygotowanie nasiona
Weź nasiono awokado i używając 4 wykałaczek nakłuj je w równych odstępach starając się zrobić to w środkowej części pestki.
Następnie tak przygotowaną pestkę umieść na krawędzi na przykład szklanki wypełnionej wodą. Pamiętaj, żeby część pestki była zanurzona w wodzie.
Nasiono musi moczyć się przez dwa do sześciu tygodni z dala od bezpośredniego światła słonecznego, ale w ciepłym miejscu.
W końcowym etapie powinieneś zauważyć pojawiające się korzenie i łodygi.
2. Nadszedł czas na sadzenie
Weź doniczkę o średnicy 25 cm i wypełnij ją ziemią bogatą w składniki odżywcze. Zrób mały otwór w środku i posadź tam nasienie. Trzeba uważać, aby umieścić korzenie w glebie i żeby połowa nasiona wystawała nad ziemię.
Trzeba regularnie i obficie podlewać nasze przyszłe drzewko. W przypadku, gdy liście zaczynają opadać lub żółknąć, przestań przez jakiś czas podlewać drzewko, a następnie zacznij ponownie podlewanie, ale stosując mniejszą ilość wody zwiększając jednocześnie częstotliwość.